Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Ziekenhuisleven in Bangladesh weerspiegelt samenleving


maandag 23 juni 11.30 uur


Promotie Medische antropologie

Shahaduz Zaman beschrijft het lokale karakter van biomedische praktijken in een Bengaals ziekenhuis, en laat zien hoe normen en waarden van de Bengaalse samenleving tot uitdrukking komen in het ziekenhuisleven. Hij beschrijft de ervaringen en problemen van de verschillende actoren van de afdeling orthopedie: de patiënten, de familie van de patiënten, het ondersteunend personeel, de verpleegkundigen en de artsen. Bengaalse verpleegkundigen beantwoorden niet aan het ideaalbeeld van de liefdevolle, zelfopofferende lady with the lamp. Ze houden zich voornamelijk bezig met papierwerk, waardoor zij verzuimen het eigenlijke verpleegkundige werk te doen. Artsen, die bovenaan de ziekenhuishiërachie staan, tonen hun superioriteit door de manier waarop zij omgaan met de ruimte en de verdeling van middelen van de afdeling en door te schelden tegen patiënten. De kenmerken van de Bengaalse samenleving, zoals de algehele armoede, het belang van hiërarchische relaties, de waarde van familie, de alledaagsheid van geweld, de onzichtbaarheid van vrouwen, het lage publieke normbesef en de vindingrijkheid om te overleven, worden weerspiegeld in het ziekenhuisleven.

S. Zaman: Broken limbs, broken lives. Ethnography of a hospital ward in Bangladesh. Promotor is prof. dr. J.D.M. van der Geest en prof. dr. P.H. Streefland.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl. De UvA is gesloten op maandag 9 juni (2e Pinksterdag).