Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Ghanese dorpsbewoners wantrouwen centrale ziektekostenverzekering


maandag 23 juni 13.00 uur


Promotie Medische antropologie

Daniel Arhinful onderzocht hoe mensen op het platteland van Ghana aankijken tegen een formele, van overheidswege georganiseerde ziektekostenverzekering en in hoeverre zij geneigd zijn hieraan deel te nemen. Hij analyseerde lopende plannen van de overheid voor een ziektekostenverzekering. Ghanese dorpsbewoners zien de mogelijkheid om risico s te spreiden door solidariteit met anderen als een nobel alternatief voor het uiteenvallende traditionele systeem en de inadequate zorg van de staat. Tegelijkertijd blijkt echter dat zij het idee van risico delen niet gemakkelijk begrijpen en accepteren: men vreest dat de investeringen niet uitgekeerd worden, in tegenstelling tot wat ze gewend zijn in lokale kleinschalige spaarsystemen. Arhinful concludeert onder andere dat beleidsmakers in Ghana ten onrechte veronderstellen dat de plattelandsbewoners vrijwillig deel zullen nemen aan een ziektekostenverzekering vanwege hun affiniteit met traditionele vormen van solidariteit en spaargroepen. Niet solidariteit, maar verlicht eigenbelang is het onderliggende motief van mensen die zich zullen aansluiten bij een verzekering.

D.K. Arhinful: The solidarity of self-interest. Social and cultural feasibility of rural health insurance in Ghana. Promotor is prof. dr. J.D.M. van der Geest.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl. De UvA is gesloten op maandag 9 juni (2e Pinksterdag).