Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

De betekenis van de alledaagsheid


maandag 23 juni 20.15 uur


Lezing Wijsbegeerte

Prof. Hubert L. Dreyfus (University of California, Berkeley) bekleedt dit jaar de Spinoza Leerstoel aan de afdeling Wijsbegeerte van de UvA. De lezing van Dreyfus is getiteld Can there be a better source of meaning than everyday practices? Reinterpreting division 1 of Being and Time in the light of division 2. In deel I van Sein und Zeit legt filosoof Heidegger uit hoe wij de wereld slechts op basis van de alledaagsheid van het gewone leven - het men - leren begrijpen. Maar hij erkent dat dit men slechts tot een banaal doorsneebegrip van de werkelijkheid komt, waarin meer verborgen blijft dan aan het licht komt. In deel II van zijn werk herziet Heidegger daarom zijn uiteenzetting over alledaagse betekenis. Hij doet dat in het kader van een beschouwing over de authentieke wijze om mens te zijn. Dreyfus behandelt in zijn lezing een aantal problemen die zich voordoen in Heideggers gedachtengang.

Deze Spinozalezing is de tweede in een reeks van twee. De eerste lezing vond plaats op maandag 26 mei. De lezing is in het Engels.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.
Toegang: vrij.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl. De UvA is gesloten op maandag 9 juni (2e Pinksterdag).