Gemeente Alkmaar


Alkmaar krijgt acht nieuwe Servicebussen

Alkmaar, 10 juni 2003

Maandag 23 juni om 12.30 uur stuurt de Alkmaarse wethouder Kloos van verkeer de eerste gloednieuwe Servicebus de Laat op. De opvallend groene `lagevloerbussen' worden ingezet op de Servicebuslijnen 10, 11 en 12. Ze vervangen de oude vertrouwde gele bussen die met de tijd uit de roulatie worden gehaald. Hoewel de bus gebruikt kan worden door iedereen is deze bij uitstek geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, een rollator gebruiken of aangewezen zijn op een rolstoel. Een lage instap en een uitklapplank om de bus in en uit te komen zijn de meest in het oog springende voorzieningen.

De huidige Servicebussen zijn aan vervanging toe. Omdat het huidige type bus niet meer gemaakt wordt, is Connexxion samen met onder meer mensen van de Vereniging Reizigers Openbaar vervoer (ROVER) en het Gehandicaptenoverleg Alkmaar/Seniorenraad proefritten gaan maken met andere bussen. Uiteindelijk is gekozen voor het type `Ambassador' van het Nederlandse busbedrijf Berkhof. De nieuwe Servicebussen hebben meer zitplaatsen dan de oude en bieden meer comfort. Ze hebben roetfilters (CRT-filter) en maken beduidend minder geluid dan de huidige Servicebussen.

De nieuwe Servicebussen zijn herkenbaar aan de groene huisstijl van Connexxion. Ze lijken aan de buitenkant een beetje op de stadsbussen. Daarom is extra aandacht besteed aan de herkenbaarheid. Zo staat er duidelijk `Servicebus' op. Ook komt er een nieuw Servicebus-logo. Deze staat op de bussen zelf en in de brochures, maar het logo wordt ook vanaf medio december 2003 afgedrukt op bijvoorbeeld de vertrektijdeninformatie bij de haltes.

Connexxion geeft een folder uit met informatie over de nieuwe Servicebussen. De folder is vanaf 18 juni verkrijgbaar bij het loket van Connexxion op het busstation en bij het Stadskantoor. De folder is ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Connexxion: 0900-8873 (e 0,10 per minuut, maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 19.00 uur). Meer informatie over de Servicebus of over de dienstregeling staat op de website van Connexxion: www.connexxion.nl

Connexxion verzorgt in opdracht van de gemeente Alkmaar het vervoer per Stadsbus en Servicebus. Sinds december vorig jaar is dat op basis van een concessie. Een concessie is in dit geval het recht om in een bepaald gebied, onder bepaalde voorwaarden, het openbaar vervoer te verzorgen.

Sinds 1994 worden in Alkmaar de speciale Servicebussen ingezet. De service zit `m vooral in de eerder genoemde lage instap en de uitklapplank waarbij chauffeur als dat nodig is bereid is om te helpen bij het in- en uitstappen. Een ander opvallend verschil met de `gewone' bussen is dat mensen langs de gehele route kunnen instappen, dus niet alleen bij bushaltes. Als de chauffeur van tevoren duidelijk ziet dat iemand wil meerijden, dat kan door bijvoorbeeld een hand op te steken, zoals bij een taxi aanhouden, dan stopt de chauffeur. Dit kan alleen op verkeersveilige plekken.

Persoonlijk reisadvies wordt gegeven door de Openbaar Vervoer Reisinformatie (OVR): 0900-9292 (e 0,50 per minuut), of op internet: www.9292ov.nl.