Nationale Bank van België


Nationale Bank van België

Perscommuniqué
Brussel, 23 juni 2003

Uitspraak van de Handelsrechtbank van Brussel gunstig voor Nationale Bank van België

De Nationale Bank werd in het gelijk gesteld in de rechtszaken die sommige van haar aandeelhouders (vertegenwoordigd door Meester Modrikamen en Deminor) tegen haar in kort geding hadden aangespannen. Ze werden afgewezen door de Voorzitster van de Rechtbank van koophandel van Brussel, die heeft geoordeeld dat de ingeleide eisen ongegrond waren. Zij behoren immers tot de bevoegdheid van de rechtbank die ten gronde uitspraak moet doen.

Er dient dus geen nieuwe algemene vergadering te worden belegd om onder andere een vereffenaar aan te duiden et te antwoorden op nieuwe vragen, noch dient de gepubliceerde jaarrekening te worden gecorrigeerd, noch een ad hoc beheerder te worden aangesteld, noch dienen de goud en deviezenresrerves van de NBB onder sekwester te worden geplaatst.

De Voorzitster was bovendien van oordeel dat de Bank een duidelijk standpunt heeft ingenomen met betrekking tot haar eigendom van haar wisselreserves.De uitspraak vermeldt terzake dat "..de NBB voldoende heeft geantwoord op de eerste vraag doordat ze formeel heeft verklaard dat zij en niet de Belgische Staat fiduciaire eigenaar is van de reserves waarvan sprake..."(eigen vertaling uit het Frans). De Nationale Bank herhaalt dat zij eigenaar is en blijft van haar wisselreserves zonder er echter vrij over te kunnen beschikken. Deze worden immers aangewend voor opdrachten van algemeen belang, met name voor de tenuitvoerlegging van het monetaire en wisselkoersbeleid.

De Bank, die een beleid voert waarbij transparantie voorop staat heeft altijd haar specifieke rol en situatie onderstreept. Bepaalde minderheidsaandeelhouders miskennen deze realiteit en willen op de Bank en door de Bank regels van gemeen recht doen toepassen die van toepassing zijn op gewone naamloze vennootschappen. Het feit dat sommigen het bijzonder juridisch statuut van de Nationale Bank miskennen is de belangrijkste reden die aan de basis ligt van de geschillen en de procedures die tegen haar aanhangig werden gemaakt. Daardoor wordt het publiek misleid, wat een van de redenen is van de recente koersverhogingen van het aandeel.

NBB - Perscommuniqué