Erasmus


23-06-03: GGD en Erasmus MC werken aan bestrijding seksueel overdraagbare aandoeningen

Rotterdam, 23 juni 2003 - Voor het derde achtereenvolgende jaar is het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) in Nederland toegenomen. Dit blijkt uit het Jaarverslag 2002 Registratie van soa- en HIV-consulten bij GGD's en soa-poliklinieken van het RIVM en de Stichting soa-bestrijding. De Rotterdamse gegevens, samen-gesteld door de GGD Rotterdam en omstreken en de soa-polikliniek van Erasmus MC, laten een soortgelijk beeld zien. Erasmus MC en GGD zetten zich daarom gezamenlijk in voor een versterking van de soa-bestrijding.

Een aantal in het oog springende cijfers uit de Rotterdamse soa-registratie 2002:

* Het aantal consulten bij het Erasmus MC is met 4% toegenomen. GGD en Erasmus MC stimuleren actief dat mensen die risico hebben gelopen, zich laten onderzoeken. Dit lijkt effect te hebben.
* De gevallen van besmettelijke syfilis zijn gestegen met 133%. Op grond van de gegevens over de eerste vijf maanden van 2003 lijkt de stijging zich niet door te zetten.

* Een aantal soa komt vaker voor bij migrantengroepen. Gonorroe en chlamydia komen relatief vaker voor bij bezoekers met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond.

* De gevallen van HIV zijn gestegen met 57%. Dit kan zowel mensen betreffen die in het verleden geïnfecteerd zijn en zich nu laten testen als mensen met nieuwe infecties.

* 27% van de met chlamydia geïnfecteerde vrouwen is onder de 20 jaar.

Nathalie Sierra, unithoofd van de soa-polikliniek Erasmus MC, ondersteunt de landelijke conclusies. "In het Erasmus MC zijn we inmiddels met een nieuwe aanpak begonnen door op de soa-poli over te gaan op een inloopspreekuur. Op het afsprakenspreekuur kwam namelijk ongeveer de helft van de bezoekers niet opdagen. Het inloopspreekuur loopt storm en we kunnen veel méér mensen onderzoeken en helpen."

Preventie blijft nodig
Voor veilig vrijen moet steeds aandacht worden gevraagd. Onno de Zwart, hoofd afdeling Algemene Infectieziekten van de GGD: "Het afgelopen jaar heeft de GGD al specifieke voorlichting over syfilis verstrekt aan homoseksuele mannen. De preventie-activiteiten van de GGD richten zich met name op homoseksuele mannen, prostituees en migranten. In 2002 werden zo 50.000 mensen met informatie bereikt. Het blijkt echter, dat meer gerichte activiteiten noodzakelijk zijn. De GGD wil méér voorlichting over seksualiteit en veilig vrijen geven aan jongeren, bijvoorbeeld via scholen." In september start bovendien een project dat speciaal gericht is op heteroseksuele migrantenmannen. GGD en Erasmus MC blijven mensen stimuleren om zich op soa en HIV te laten controleren, als zij risico hebben gelopen of klachten hebben.

Soa-polikliniek Erasmus MC, Dr. Molewaterplein 50, 3015 GE Rotterdam Inloopspreekuur maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.00 tot 11.00 uur (behandeling op volgorde van binnenkomst).