Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Korte toespraak van de minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs, bij de Rondetafelconferentie Bereikbaar Haaglanden in Den Haag op maandag 23 juni om 16.00 uur.

Korte toespraak van de minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs, bij de Rondetafelconferentie Bereikbaar Haaglanden in Den Haag op maandag 23 juni om 16.00 uur.

Dames en heren,

Bewegen door samenwerking het rapport van de commissie-Luteijn is een van de eerste rapporten die ik als minister onder mijn neus geduwd kreeg met het dringende advies om het goed te lezen. Dat heb ik natuurlijk gedaan. En ik moet zeggen: met instemming, al heb ik wel regelmatig gedacht: Hadden we dat nou niet eerder kunnen bedenken? Het klinkt allemaal zo logisch. Maar ik neem aan dat ik daarin niet de enige ben.

Ik ben dus positief over de ideeën van de commissie-Luteijn. Dat heb ik inmiddels ook al aan de Tweede Kamer geschreven. Ik ben ook een realist. We hebben hier niet het ei van Columbus in handen, waarmee we de files rond de grote steden definitief oplossen. Als we de komende jaren duidelijk méér gaan bewegen door samenwerking, is dat denk ik een resultaat waar we allemaal heel tevreden mee kunnen zijn. En in dat opzicht zijn mijn verwachtingen hoog gespannen. Laat ik u kort vertellen waarom.

Allereerst vind ik het een goede zaak dat de commissie-Luteijn de weggebruiker en zijn problemen centraal stelt, en niet de formele organisatiestructuren. Met andere woorden: het gaat er Luteijn niet om welke wegbeheerder waarvoor verantwoordelijk is. Dat is niet interessant. Waar het wel om gaat is hoe je een concreet mobiliteitsprobleem van de burger zo efficiënt mogelijk aanpakt. Dat betekent dat je in een mobiliteitsteam gebiedsgericht over bestuurlijke grenzen heen moet kijken.

Het betekent ook dat je er niet alleen de wegbeheerders bij moet betrekken, maar ook de consumentenorganisaties, de ov-bedrijven en het georganiseerde bedrijfsleven. Kortom, een hele nieuwe manier van kijken, waar ik veel van verwacht.

Waar ik verder erg van gecharmeerd ben, is de nadruk op zichtbare resultaten. Gewoon snel beginnen met concrete maatregelen op het gebied van informatie en communicatie, incident management en benutting; dat is het praktische advies van Luteijn. Meteen doen wat je kunt doen dus, en leren van elkaar en elke nieuwe ervaring. Rijkswaterstaat heeft bijvoorbeeld al ruime ervaring met incident management. Het blijkt een prima instrument te zijn, want goed incident management levert bij elk ongeluk 20 minuten minder file op. Ik geef dit voorbeeld om aan te geven dat het succes van het werk dat u straks als eerste mobiliteitsteam gaat verzetten, ook gemeten kan worden in kleine stappen. Veel kleintjes maken nog steeds één grote. Ik geloof daar sterk in, zeker in dit geval.

Een zak met geld kan ik u niet aanbieden. Maar ik denk ook dat dat niet nodig is.
Het rapport van Luteijn heet niet voor niets Bewegen door samenwerking. Daar moeten we het effect dus in zoeken: in die samenwerking. Wat ik u wel kan aanbieden, is mijn hulp. Fred Heuer, mijn HID in Zuid-Holland, is lid van uw team. En als u het nodig vindt dat ik op een bepaald moment zelf even met u meebeweeg, dan hoor ik dat graag. Ik ben benieuwd naar de concrete maatregelen die u gaat ontwikkelen. En ik ben natuurlijk nog benieuwder naar de uiteindelijke resultaten. Vandaag kom ik vooral om te luisteren, maar reken erop dat ik u blijf volgen. Veel succes!