Gemeente Maassluis

Persberichten

18-6-2003

Vrijstellingsprocedure woontorens langs Merellaan in inspraak

In de periode van 23 juni t/m 21 juli 2003 liggen drie voornemens van het college met betrekking tot de Burgemeesterswijk in Maassluis voor belangstellenden ter inzage. Op alledrie de onderwerpen is inspraak mogelijk. Het gaat om een artikel 19-procedure in het kader van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (vrijstelling van het bestemmingsplan) om de bouw van een drietal woontorens langs de Merellaan mogelijk te maken, een verzoek om vrijstelling voor hogere grenswaarden in het kader van de Wet geluidhinder voor deze torens, en een voorontwerp-bestemmingsplan voor de hele Burgemeesterswijk.

In de achterliggende periode is onder andere met bewoners(vertegenwoordigers) uitvoerig gecommuniceerd over het masterplan voor de herontwikkeling van de Burgemeesterswijk. In juni en juli vorig jaar is inspraak op dit plan mogelijk geweest. Naar aanleiding van de inspraakreacties is het plan op sommige onderdelen aangepast. Het masterplan geeft het raamwerk voor de herontwikkeling van de Burgemeesterswijk in de komende jaren. De Ontwikkelingscombinatie Burgemeesterswijk CV (WSM en projectontwikkelaar Panagro) heeft nu bij de gemeente een ontwerpplan ingediend voor het plaatsen van een drietal woontorens op het veldje tussen de Merellaan en de spoorlijn, waar voorheen atletiekvereniging AVW gehuisvest was. De ontwikkeling van deze locatie is volgens het masterplan als eerste aan de beurt. Het plan omvat de bouw van drie woontorens van respectievelijk 14, 18 en 21 bouwlagen. Het gaat zowel om huur- als koopwoningen.

Artikel 19-procedure WRO
De ter plaatse geldende bestemmingsplannen laten de bouw van de drie woontorens niet toe. Het college van burgemeester en wethouders is van plan om de bouw van de woontorens mogelijk te maken door vrijstelling te verlenen als bedoeld in artikel 19, lid 1, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). In het kader van deze procedure ligt het voornemen om vrijstelling te verlenen in de periode van 23 juni t/m 21 juli 2003 voor belangstellenden ter inzage. Binnen deze termijn kan iedereen zijn of haar mening over het voornemen geven.

Hogere grenswaarden in het kader van de Wet geluidhinder De drie woontorens die gepland zijn, hebben te maken met geluidbelasting van een drietal geluidsbronnen. Het gaat dan om de industrie aan de Linkermaasoever (Europoort/ Maasvlakte), het wegverkeer (Merellaan) en het spoorwegverkeer. Uit een opgesteld geluidsrapport blijkt dat de wettelijke voorkeursgrenswaarde in alle gevallen wordt overschreden. De maximale grenswaarde wordt nergens overschreden. Burgemeester en wethouders zijn van plan om gedeputeerde staten van de provincie Zuid-Holland te verzoeken hogere grenswaarden vast te stellen als bedoeld in de Wet geluidhinder. Ook dit ontwerpverzoek ligt van 23 juni t/m 21 juli ter inzage voor belangstellenden en ook hierop is inspraak mogelijk.

Voorontwerpbestemmingsplan
In dezelfde periode van vier weken ligt bovendien het voorontwerp-bestemmingsplan Burgemeesterswijk ter inzage. Het bestemmingsplangebied wordt globaal begrensd door de dr. Jan Schoutenlaan en de Burg. van Reesstraat aan de westzijde, de Kwartellaan aan de oostzijde, de gemeentegrens met Maasland aan de noordzijde en het tracé van het spoor aan de zuidzijde. Tijdens de periode van terinzageligging kan iedereen zijn of haar mening omtrent het voorontwerp-bestemmingsplan kenbaar maken.

Inspraak
Alle stukken liggen voor belangstellenden ter inzage in het informatiecentrum in de hal van het stadhuis aan de Koningshoek. Tegen het voorontwerpbestemmingsplan en de artikel 19/19a WRO-procedure voor de drie woontorens kunnen volgens de Inspraakverordening van de gemeente Maassluis zowel schriftelijk als mondeling inspraakreacties worden ingediend. Schriftelijke reacties kunnen worden gestuurd naar: het college van burgemeester en wethouders van Maassluis, Postbus 55, 3140 AB MAASSLUIS.
Voor het geven van een mondelinge reactie kan men contact opnemen met de heer M.J. Remijnse van de afdeling Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in het stadhuis. Dat kan op werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur via telefoonnummer 010-5931798.
Voor wat betreft de procedure hogere grenswaarde in het kader van de Wet geluidhinder kunnen belangstellenden de stukken inzien en schriftelijk opmerkingen maken.

Inspraakavond
Op donderdag 26 juni 2003 wordt er een inspraak-/ informatieavond gegeven in de Burgerzaal van het stadhuis, aanvang 20.30 uur. Tijdens deze inspraakavond wordt informatie gegeven over zowel het voorontwerp-bestemmingsplan, de artikel 19-procedure voor de woontorens en het verzoek om ontheffing hogere grenswaarden (Wet geluidhinder). Ook kunnen aanwezigen tijdens deze bijeenkomst ten aanzien van alle drie de voornemens van het college hun mening kenbaar maken.

Informatiebijeenkomst
Op zaterdag 28 juni zal er bovendien informatie over het bouwplan aan de Merellaan worden gegeven in het informatiecentrum in de Burgemeesterswijk (de nissenhut) op de hoek van de Lijsterlaan. Dit is echter puur informatief, en deze bijeenkomst (van 10.00 tot 12.00 uur) wordt niet meegenomen in het kader van de inspraakprocedure.

Inspraakreacties
Alle schriftelijke en mondelinge reacties, ook de reacties die tijdens de inspraakavond worden gegeven, worden meegenomen in de diverse eindverslagen van de inspraakprocedure. Deze inspraakreacties worden uiteraard betrokken bij de uiteindelijke besluitvorming over de drie procedures. Iedereen die een reactie heeft ingediend, krijgt het eindverslag van de inspraak toegezonden en wordt geïnformeerd over het verdere verloop van de besluitvorming.

Gerelateerde documenten:
Advies B en W 220 Bouwplan woontorens Waterweg (artikel 19-procedure Advies B en W 220 Voorontwerpbestemmingsplan Burgemeesterswijk