Gemeente Den Haag

2003-06-19: Europese steden bespreken Europese Conventie
---

Op 23 en 24 juni komen in Den Haag de grote Europese steden bijeen tijdens de internationale Eurocities Conference on European and local governance. Op dit congres zullen de Europese steden hun standpunt bepalen over de Europese Conventie en zich buigen over de rol van de grote steden in Europa. De uitkomsten van de Conventie - ook wel de nieuwe Europese grondwet genoemd - zijn van grote betekenis voor de steden, omdat daarin de rol van decentrale overheden bij de Brusselse besluitvorming wordt geregeld.

Na de opening door Burgemeester Deetman zal als eerste premier Balkenende spreken over de uitkomsten van de Conventie. Vervolgens zullen diverse internationale sprekers hun licht laten schijnen over consequenties van de Conventie.

De tweede dag van de conferentie staat in het teken van de relatie van decentrale overheden met de Europese instellingen en hun (on)mogelijkheden invloed uit te oefenen op de Europese besluitvormingsprocessen. Naast de Haagse wethouder Verkerk zullen deze dag representanten van verschillende Europese steden en de Europese Commissie spreken.

Eurocities conference on European and local governance wordt georganiseerd door de gemeente Den Haag in samenwerking met Eurocities en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In Eurocities zijn meer dan 100 grote Europese steden vertegenwoordigd. Den Haag is lid van het Dagelijks Bestuur van Eurocities.