Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

NMa: gvb's moeten activiteiten afsplitsen

NMa: gemeentelijke vervoerbedrijven moeten activiteiten afsplitsen

De Vervoerkamer van de NMa heeft geoordeeld dat de gemeentelijke vervoerbedrijven (gvb's) grotendeels voldoen aan de eisen die de Wet personenvervoer 2000 (Wp 2000) stelt aan de activiteiten die zij mogen verrichten. Activiteiten die niet als openbaar vervoer kunnen worden aangemerkt moeten volgens de Wp 2000 worden overgedragen aan een andere rechtspersoon. Dit kan overigens ook een dochteronderneming van het gvb zijn.

Dit heeft geleid tot de volgende conclusies:
N.V. Arriva Groningen (gvb Groningen) hoeft geen activiteiten over te dragen;
10)het GVB Amsterdam moet de exploitatie van de veerdiensten over het IJ overdragen;
de RET (gvb Rotterdam) moet de verhuur van bussen, bepaalde vormen van besloten busvervoer en een samenwerkingsverband met de Rotterdamse Taxicentrale overdragen;
de HTM (gvb Den Haag) moet de verhuur van kantoorruimten, opleidings- en onderhoudsactiviteiten voor derden en een samenwerkingsverband met NS Reizigers overdragen;
het GVU (gvb Utrecht) moet het leerlingenvervoer en het supportersvervoer overdragen.
De gvb's moeten de activiteiten voor 1 oktober aanstaande overdragen en de Vervoerkamer van de NMa daarover rapporteren.

Op basis van de Wp 2000 mogen gvb's alleen openbaar vervoeractiviteiten verrichten. Omdat de gvb's een bijzondere positie hebben ten opzichte van andere vervoerbedrijven (het vervoergebied waarop de gvb's actief zijn is tot 2007 uitgezonderd van verplichte aanbesteding van de vervoersconcessie) moet worden voorkomen dat zij deze bijzondere positie gebruiken om activiteiten te ondernemen die openstaan voor concurrentie dan wel om dergelijke activiteiten te bevoordelen, bijvoorbeeld via kruissubsidiƫring.

De Vervoerkamer is het onderdeel van de NMa dat is belast met het toezicht op de vervoersector. De Vervoerkamer is nu belast met het toezicht op de naleving van de Wp 2000. Met ingang van 1 januari 2004 zal daar het toezicht op het spoor als nieuwe taak bij komen.