GIARTE MEDIA GROUP

Nederland gooit roer om in IT

IT onvoldoende benut om strategische bedrijfsdoelstellingen te realiseren

Nederland gooit roer om in IT

Amsterdam, 23 juni 2003 - Ruim 60 procent van de middelgrote en grote ondernemingen in Nederland zegt onvoldoende gebruik te maken van de kansen die informatietechnologie biedt om strategische doelstellingen te realiseren, zoals het reduceren van de bedrijfskosten en procesintegratie. Dit blijkt uit onderzoek van het kennisplatform 'Topmanagement en IT' dat is gehouden onder CIO's en topmanagers. Het online onderzoek is verricht ter gelegenheid van de presentatie van het nieuwe boek 'IT Turnaround. De visies en ervaringen van Nederlandse topmanagers' op woensdag 25 juni aanstaande, tijdens het gelijknamige executive seminar in Figi, Zeist.

Het onvoldoende benutten van informatietechnologie kan worden verklaard uit de toegenomen complexiteit van IT die door maar liefst 79 procent van respondenten wordt ervaren. Die complexiteit tast de wendbaarheid van organisaties aan, juist nu snel en adequaat moet worden gereageerd op de stagnerende economie. Een belangrijke oorzaak is de grote hoeveelheid applicaties binnen de onderneming: tweederde van de respondenten is van mening dat dit er teveel zijn. Vele honderden tot zelfs duizenden applicaties - van legacy tot een ongebreideld aantal diverse pakketen zoals ERP en CRM - zijn geen uitzondering. Bedrijven besteden een te groot deel van het IT-budget aan het draaiende houden van de bestaande infrastructuur wat ten koste gaat van nieuwe investeringen.

Druk op IT-organisaties neemt fors toe
De IT-organisaties van grote ondernemingen staan onder grote druk om de complexiteit te reduceren. Dit gaat vaak gepaard met organisatorische veranderingen zoals de transformatie naar een meer marktgerichte structuur, het reduceren van de applicatieportfolio en het grootschalig integreren van systemen. Dit alles heeft tot doel om de niet-renderende kosten van IT sterk te verlagen en de wendbaarheid van de onderneming te laten toenemen.

Omslag van kaasschaaf naar fundamentele kostenreducties De belangrijkste prioriteiten zijn het reduceren van de beheerkosten van de bestaande IT en het uniformeren en standaardiseren van de bedrijfsbrede infrastructuur. Beide doelstellingen hebben prioriteit voor 70 procent van de ondernemingen. Ook het vereenvoudigen van de applicatieportfolio (51 procent) en het realiseren van een flexibelere en snellere integratie van data en systemen (49 procent) zijn belangrijke doelen. Het moet vooral bereikt worden door het stroomlijnen van interacterende processen tussen de diverse applicaties. Na de Hollandse kaasschaafmethode moeten nu fundamentele veranderingen worden doorgevoerd om de toegevoegde waarde van IT te vergroten.

Onvoldoende aansturing op bijdrage IT aan concurrentiepositie Wat grotendeels ontbreekt in de IT-strategie, is aandacht voor het verbeteren van de concurrentiepositie. Dit terwijl de meerderheid van de topmanagers wel vindt dat met IT de concurrentiepositie van de onderneming kan worden verbeterd. Te weinig ondernemingen hebben vastgelegd hoe investeringen in IT concreet moeten bijdragen in de concurrentiestrijd. Een obstakel is dat de business niet voldoende verantwoordelijkheid neemt voor IT-projecten. Slechts 27 procent van de topmanagers vindt dat lijnmanagers serieus werken aan de verbetering van de concurrentiepositie en de veelal kostbare projecten goed begeleiden. Een oplossing is het afrekenen van zowel de IT-organisatie als de business op gemeenschappelijke doelstellingen zoals een verhoging van de omzet door investeringen in CRM.

Achtergrond onderzoek
Het onderzoek is gehouden ter gelegenheid van de presentatie van het boek 'IT Turnaround. De visies en ervaringen van Nederlandse topmanagers', tijdens het gelijknamige executive seminar op woensdag 25 juni aanstaande in Figi te Zeist, waaraan 300 gasten deelnemen. Het boek is een beschrijving van de strategieën die Nederlandse ondernemingen volgen om de toegevoegde waarde van IT te maximaliseren. Het boek is het resultaat van interviews met topmanagers van grote ondernemingen in Nederland.