Dienstenbond CNV

Grote opkomst protestbijeenkomsten ING
23-06-2003

Persbericht van de gezamelijke bonden
(CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten, De Unie, BBV)

Aan onze oproep om tijdens de lunchpauze naar een demonstratieve bijeenkomst te komen, hebben maar liefst bijna 6000 werknemers van ING gehoor gegeven. Een opkomst die ongekend is in de banken- en verzekeringssector, zeker omdat slechts zeven grote locaties zijn bezocht. Aan de vele verzoeken van andere vestigingen om ook bij hen langs te komen, konden wij wegens tijdgebrek helaas geen gehoor geven.

Een geweldige opkomst waarbij door de werknemers duidelijk is uitgesproken dat het beleid van de vakbonden in de onderhandelingen over een nieuwe ING-CAO wordt ondersteunt. Ook per email hebben wij honderden steunbetuigingen gekregen. Een duidelijker signaal aan de directie kan niet worden gegeven en wij hopen dat dit signaal ook serieus wordt genomen door ING.

Helaas zijn er ook klachten over de bijeenkomsten omdat de geluidskwaliteit hier en daar tekortschoot. Onze excuses hiervoor, maar bonden hadden gerekend op enige honderden deelnemers en niet op enige duizenden. De gesproken tekst zullen wij op korte termijn beschikbaar stellen via onze kaderleden zodat u deze bij hen kunt opvragen.

Hoe nu verder?
Vrijwel unaniem is in deze bijeenkomsten het concept-ultimatum goedgekeurd door de aanwezigen. Wij gaan dit concept-ultimatum nu verder invullen en in de loop van volgende week stellen aan ING. Over de precieze datum en manier van aanbieden krijgt u bericht via de publicatieborden. Uiteraard hopen wij dat ING voordat het ultimatum verzonden wordt contact met ons opneemt om het overleg te hervatten. Maar dan moet ING ook wel echt iets te bieden hebben en geen herhaling van zetten plegen. De bonden kunnen zich niet voorstellen dat het massaal door u afgegeven signaal, door ING wordt genegeerd.

Nogmaals dank voor uw steun en aanwezigheid en het lijkt erop dat u uw steentje hebt bijgedragen aan het schrijven van historie bij ING. Zodra er weer ontwikkelingen te melden zijn dan brengen wij u op de hoogte en tot die tijd hopen wij dat u uw strijdbaarheid behoudt!