Gemeente Rotterdam

Werkbezoeken en openbare optredens

Een overzicht van de werkbezoeken en openbare optredens van de burgemeester en wethouders van 22 tot en met 29 juni 2003
Ambassadeur van India en wethouder Hulman openen Ratha Yatra festival De Ambassadeur van India mevrouw Shymala Cowsik en cultuurwethouder Stefan Hulman openen op zondag 22 juni om 13.15 uur op de Binnenrotte ter hoogte van het podium op het evenemententerrein het Ratha Yatra festival. Ratha Yatra is een Surinaams-Indiaas-Hindoestaans feest waarmee in India het begin van de regentijd wordt gevierd. Het begint met een optocht met de Rath kar , een processie van rijk versierde karretjes met gehakte beelden van goden. De optocht vertrekt om 12.00 uur vanaf het Oostplein. Om 13.00 uur komt de optocht aan op de Binnenrotte. Na de opening zal de bekende Indiase zangeres Anuradha Paudwal optreden en vinden demonstraties en sarimodeshows plaats. In de marktkramen zijn Indiase hapjes en drankjes te koop. Het Ratha Yatra festival wordt voor het eerst in Rotterdam gehouden en is een initiatief van de Stichting Sri Radha Krishna & St. Jaghannatha en Keshav, de afdeling Externe Betrekkingen van de gemeente en de Dienst Marktwezen.

Wethouder Bolsius ontvangt stagiaire Tweede Kamer Wethouder Wijken en Buitenruimte Lucas Bolsius ontvangt op maandag 23 juni om 11.30 uur bij het Gemaal van de Westersingel Tweede Kamerlid Erik van Lith die een dag waterstage komt lopen in Rotterdam. De afdeling Waterhuishouding van Gemeentewerken verzorgt een presentatie over onderwerpen die te maken hebben met de waterhuishouding in een grote stad als Rotterdam. De problematiek van het grondwater, de wateroverlast en het baggeren komen aan bod.

Wethouder Pastors heit paal voor eilandwoningen Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) heit op maandag 23 juni om 15:30 uur, schuin achter het infocentrum Nesselande aan de Groeneweg 6, één van de laatste palen van de eilandvillas Galei in Tuinstad, Nesselande. De woningen worden gebouwd door Kennemerland Beheer BV. Tuinstad wordt een groene wijk met veel luxe eengezinswoningen. Gestreefd wordt naar éénheid in verscheidenheid. Dat betekent dat de bouwmaterialen van aangrenzende projecten op elkaar worden afgestemd, maar dat ieder wijkdeel wel zijn eigen karakteristiek krijgt. Er komen in tuinstad zon 3200 woningen.

Wethouder Van der Tak spreekt bij expertmeeting beroepsonderwijs Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) spreekt op maandag 23 juni om 16.30 uur bij een expertmeeting over het convenant Beroepsonderwijs Ontketend in de Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1 in Rotterdam. Vorig jaar ondertekende de gemeente Rotterdam een convenant met het ministerie van Onderwijs en de Regionale Opleidingscentra in Rotterdam. Daarin werd afgesproken dat Rotterdam meer mogelijkheden kreeg om potentiële uitvallers in het VMBO op school te houden, een diploma te laten halen en liefst te laten doorstromen naar het MBO. Dat moet gebeuren door onderwijs, jeugdhulpverlening, sport- en cultuurorganisaties te laten samenwerken op de scholen en jongeren als het ware een 40-urige schoolweek aan te bieden. Tijdens de expertmeeting laten betrokken partijen zien hoe het convenant nu wordt uitgevoerd en welke ervaringen ze daarbij opdoen.

Wethouder Van Sluis opent nieuwe website Ondernemerswinkel Wethouder Wim Van Sluis (Economische Infrastructuur) opent op dinsdag 24 juni om 15.45 uur de nieuwe website van de Ondernemerswinkel in de Kamer van Koophandel aan de Blaak 40 in Rotterdam. Verbetering van de service aan ondernemers is één van de prioriteiten in het collegeprogramma. De vernieuwde website van de Ondernemers-winkel Rotterdam is daarin een belangrijke stap. Zo zal de nieuwe website een elektronisch loket met een centrale intakefunctie hebben. Aanvragen voor eenvoudige vergunningen kunnen elektronisch worden afgehandeld. Vanaf 24 juni is de vernieuwde website te vinden op: www.ondernemerswinkel.rotterdam.nl

Wethouder Bolsius onthult sculptuur Fenix Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) onthult op dinsdag 24 juni om 17.15 uur in het parkje van de Gedempte Zalmhaven het beeld de Fenix van kunstenaar Kees Timmer. Rotterdam kent een reeks kunstwerken die direct te maken hebben met de wederopbouw van de binnenstad na de Tweede Wereldoorlog. Sommige van deze beelden zijn in de verdrukking gekomen door stedenbouwkundige ontwikkelingen of veranderingen in de omgeving. Het Centrum Beeldende Kunst heeft in samenwerking met de VVE Zalmhaven het initiatief genomen enkele beelden opnieuw te plaatsen. De Fenix van Kees Timmer is één van de beelden die hiervoor in aanmerking komt. De Fenix symboliseert de stad Rotterdam die bij de wederopbouw uit zijn as herrijst.

Wethouder Van der Tak bij vrijwilligersontbijt Wethouder Van der Tak (Sociale Integratie) spreekt op woensdag 25 juni om 7.30 bij het vrijwilligersontbijt in de Burgerzaal van het stadhuis aan de Coolsingel. Het ontbijt wordt aangeboden door de gemeente aan Rotterdamse vrijwilligers als dank voor hun inzet voor Rotterdam en hun medeburgers.

Wethouder Bolsius ontvangt 500.000ste bezoeker Milieupark Wethouder Lucas Bolsius ontvangt op woensdag 25 juni om 09.00 uur in het Milieupark aan de Nikkelstraat 131b, ingang Hoofdweg, de 500.000ste bezoeker van de milieu-parken. De gelukkige krijgt van de wethouder ter gelegenheid hiervan onder meer een kunstwerk gemaakt van afval. Bewoners en bedrijven kunnen zes dagen per week terecht bij het milieupark voor het wegbrengen van grofvuil en ander afval. De milieuparken zijn uitgerust met containers voor GFTafval, restafval, puin, kunststoffen, klein chemisch afval etc. Voor burgers is het milieupark gratis, bedrijven betalen een vergoeding. Met de milieuparken stimuleert de Roteb de gescheiden inzameling van afval.
Wethouder Van der Tak spreekt bij bijeenkomst Gilde Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) spreekt op woensdag 25 juni om 10.45 uur bij een bijeenkomst van Gilde in de sociëteit Nedlloyd 70, Westplein 9 in Rotterdam. Gilde is een vrijwilligersorganisatie van oudere Rotterdammers die op vele terreinen actief is. Deze bijeenkomst is bestemd voor de 150 leden van Gilde die aan ongeveer 250 anderstaligen les geven in Nederlandse spreekvaardigheid.

Burgemeester Opstelten start nieuwbouw Scheepvaart en Transport College
Burgemeester mr. Ivo Opstelten geeft op woensdag 25 juni om 12.30 uur het officiële startsein voor de bouw van de nieuwe hoofdlocatie van het Scheepvaart en Transport College. Hij zal dit doen door het storten van een betonvloer in de parkeerkelder van het gebouw. Het gebouw komt aan het Lloydplein te staan, op de kop van het Lloydkwartier. In de nieuwbouw worden nagenoeg alle haven- en scheepvaart-opleidingen (VMBO, MBO, HBO en Master of Science) van het Scheepvaart en Transport College geconcentreerd. Met de bouw wordt een belangrijke stap gezet in de concentratie van alle Rotterdamse opleidingen voor de haven- en scheepvaartsector.

Wethouder Bolsius bezoekt speelplek bij tramlus Charlois Wethouder Lucas Bolsius bezoekt op woensdag 25 juni om 13.00 uur de Duimdropcontainer op de locatie Spijkenissestraat/Hekelingenstraat. Deze speellocatie is gevestigd op de plaats waar een tramlus ligt. Aangezien hier kinderen spelen kan dit een potentieel gevaarlijke situatie opleveren. De wethouder gaat poolshoogte nemen van de situatie om te kijken welke oplossing hiervoor samen met de deelgemeente bedacht kan worden.

Wethouder Janssens opent klompenmakerij Wethouder Nico Janssens (o.m. Sport en Recreatie) opent op woensdag 25 juni om 16.30 uur de klompenmakerij op Kinderboerderij de Kooi, Maeterlinckweg 85. Deze klompenmakerij van Kees Biesbroek stond eerst in Hendrik-Ido-Ambacht en is nu verhuisd naar de kinderboerderij. Al 113 jaar wordt de klompenmakerij geleid door de familie Biesbroek.

Wethouder Van der Tak ontvangt delegatie uit Denemarken Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) ontvangt op donderdag 26 juni om 16.00 uur in kamer 113 van het stadhuis aan de Coolsingel een delegatie van het gemeentebestuur uit de stad Arhus in Denemarken. Het gaat om de burgemeester, mevrouw Louise Gade en de raadscommissie Economische Zaken. Zij zijn donderdag en vrijdag in Rotterdam en brengen bezoeken aan allerlei organisaties die zich bezighouden met inburgering.

Wethouder Bolsius krijgt rapport Kwaliteitspanel Tunnels en Onderdoorgangen
Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) neemt op vrijdag 27 juni om 09.00 uur in kamer 123 van het stadhuis het rapport Tunnels en Onderdoorgangen van het Kwaliteitspanel Rotterdam in ontvangst. Het rapport getiteld Uitgelicht en doorgelicht. Onderdoorgangen in Rotterdam is het verslag van een onderzoek van het kwaliteitspanel naar circa 20 tunnels en onderdoorgangen in Rotterdam en bevat aanbevelingen voor verbeteringen van deze onderdoorgangen. Gekeken is naar aspecten als veiligheid, de verlichting, toegankelijkheid voor bejaarden en of ze schoon en heel zijn.

Wethouder Janssens opent E-centrum Afrikaanderwijk Wethouder Nico Janssens (o.m. Informatiebeleid) opent op vrijdag 27 juni om 17.00 uur in Wijkservicepunt aan de Hilledijk 75 het E-centrum 'Afrikaanderwijk.nl'. E-centra worden met behulp van geld van de gemeente en rijksoverheid opgezet.

Wethouder Van Sluis opent Waterfun Entrepotgebied Wethouder Wim van Sluis (Economische Infrastructuur) opent op zaterdag 28 juni om 11.00 uur in de Entrepothaven het evenement Waterfun Entrepot, onderdeel van Waterlife 2003. Gedurende het weekend is de Entrepothaven het decor voor diverse activiteiten. Zo zijn er miniatuurschepenraces, een waterfietscompetitie, haventours, exposities en wijnproeverijen.

Wethouder Hulman opent tentoonstelling Ellis Island Cultuurwethouder Stefan Hulman opent op zondag 29 juni om 17.00 uur de tentoonstelling Ellis Island, vier eeuwen landverhuizers in Rotterdam. De foto- tentoonstelling wordt gehouden in Las Palmas aan de Wilhelminapier op de Kop van Zuid en geeft een beeld van de Europese landverhuizers die de afgelopen 400 jaar in Rotterdam inscheepten voor de overtocht naar Amerika. Van de Speedwell, die in 1620 vol pelgrims vertrok uit Delfshaven, tot de SS Rotterdam van de Holland Amerika Lijn, die dit jaar weer thuis komt. In het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad was de tentoonstelling in 2001 in New York op Ellis Island te zien. Nu is de originele versie in Las Palmas Rotterdam voor het eerst in Nederland te zien. Aan de tentoonstelling is een fotoserie toegevoegd van Daniël van de Ven, de hoffotograaf van de Holland Amerika Lijn. De tentoonstelling wordt gehouden van 29 juni tot en met 7 september 2003.
Meer informatie:


* B en W-berichten

* Persberichten

* Activiteiten college