SP Dongen


Werknemers Smits vechten ontslag aan

20-06-03 * De 23 werknemers van Smits schoenfabriek uit Dongen gaan bij het Centrum van Werk en Inkomen het vorige week aangezegde ontslag aanvechten. Dat werd unaniem besloten op een deze week in de Cammeleur belegde vergadering. Mislukte overnames, de plannen voor een verhuizing naar een te dure locatie, verkeerde kostenreducties met als gevolg verlies aan kwaliteit en buitenlandse avonturen zijn volgens het personeel in samenhang met de terugloop van de economie de belangrijkste redenen voor de zeer recent ontstane problemen. Tot begin dit jaar moest er overgewerkt worden.
Als een trap na ervaart men de aankondiging van de directie dat er geen geld vrijgemaakt wordt voor een sociaal plan. Dat komt hard aan voor mensen die al zo lang in dit bedrijf werken, zo stellen de werknemers. Zij zien goede mogelijkheden om de werkgelegenheid voor Dongen te behouden. In een open brief hebben de werknemers steun gevraagd van de gemeenteraad van Dongen voor het behoud van de werkgelegenheid.

In de open brief schrijven de 23 werknemers van Smits Schoenfabriek Dongen dat de mededeling dat zij per 1 september de straat op moeten hard is aangekomen. De meeste van ons werken al vele jaren bij dit bedrijf en staan soms enkele jaren voor de VUT. Een enkeling heeft de veertig dienstjaren volgemaakt, anderen werken er al tientallen jaren, maar allen hebben we ons de afgelopen jaren maximaal ingezet om van dit bedrijf een bedrijf te maken dat de Dongense leerindustrie eer aandeed door kwaliteitsschoenen (o.a. Picardi) te maken. Smits vierde dit jaar het 125 jarig bestaan in Dongen. Het ontslag zal tot gevolg hebben dat op termijn het hele bedrijf uit Dongen zal verdwijnen. Daarmee verdwijnt opnieuw een bedrijf dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de historie van de Dongense leerindustrie en daarmee gaat ook een groot deel van de in tientallen jaren opgebouwde vakkennis, verloren.

Volgens René Roovers van de SP, die de werknemers ondersteunt, liggen er wel degelijk mogelijkheden om het bedrijf voor Dongen te behouden. Roovers heeft de indruk dat de directie de economische malaise misbruikt om de overplaatsing naar Hongarije door te drukken.. Het is beter het hoge productieniveau en de hoge kwaliteit en vakkennis van de ervaren schoenmakers in Dongen te blijven gebruiken en het bedrijf hier te houden. Goedkoop in het buitenland kan door de lage productiviteit en lage vakkennis aldaar wel eens duurkoop blijken te zijn. Aan het personeel zal het niet liggen. Het zijn ervaren schoenmakers en er heerst grote solidariteit onder de mensen. Het personeel doet in de open bief een beroep op het gemeentebestuur van Dongen: 'Gezien de lange geschiedenis van het bedrijf in Dongen', zo schrijven zij, 'doen we een beroep op u en verzoeken u alles in het werkt te stellen om te bevorderen dat deze werkgelegenheid voor Dongen behouden blijft en dat Smits deel uit blijft maken van de Dongense gemeenschap.'