Ministerie van Defensie


---

Koninklijke Marechaussee start actie tegen invoer imitatiewapens op luchthavens

23-06-2003

De marechaussee voert de komende weken actie om vakantiegangers te informeren dat zij tijdens hun vakantie geen imitatiewapen aan moeten schaffen. Deze nepwapens zijn in Nederland verboden. Passagiers die in de komende weken via een van de Nederlandse luchthavens afreizen naar hun vakantiebestemming, krijgen een folder uitgereikt waarin de regels omtrent imitatiewapens staan. Daarnaast worden de mensen ook via andere kanalen zoals internet en huis-aan-huisbladen geïnformeerd.

Veel imitatiewapens zogenaamde nepvuurwapens- worden door Nederlandse toeristen gekocht in Zuid-Europese landen zoals Spanje en Turkije. Deze wapens zijn daar gewoon in de winkel te koop omdat de plaatselijke wapenwetten minder streng zijn dan in Nederland. Nepwapens lijken sterk op echte vuurwapens, soms hebben ze alleen een afwijkende kleur. Dit kunnen speelgoedwapens zijn, maar ook aanstekers in de vorm van pistolen of handgranaten. In Nederland zijn alle namaakvuurwapens verboden.

Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als imitatiewapens in verkeerde handen vallen. In 2001 werden er in Nederland ruim 300 imitatiewapens door de politie in beslag genomen die bij misdrijven waren gebruikt. De marechaussee en de douane zullen in de zomermaanden op vliegvelden extra controleren op deze wapens. Wie zon imitatiewapen in zijn bezit heeft krijgt direct een proces-verbaal. De boete hiervoor bedraagt maximaal 270 euro. Iedereen met een nepwapen dus ook jongeren- is strafbaar en wordt strafrechterlijk vervolgd.

Om boetes en teleurstellingen voor mensen te voorkomen start de marechaussee in samenwerking met het Ministerie van Justitie deze voorlichtingsactie. Vanavond gaat de actie symbolisch van start met een reportage in Opsporing Verzocht.