Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 23-06-2003
Persbericht Regionaal, 14.30 uur

Geluk bij een ongeluk

UTRECHT De afgelopen week (16 tot en met 22 juni) is weer van diverse bestuurders in de Politie Regio Utrecht een snelheidsovertreding vastgelegd. Sommige bestuurders gebruikten de relatief smalle provinciale wegen (veelal met meerdere uitritten) als een waar racecircuit.

Op de Maarsbergseweg bij Woudenberg reed een bestuurder 132 km/uur en op de N 212 bij Wilnis passeerde een automobilist de radarwagen van de politie met een snelheid van 135 km/uur. Bij wegwerkzaamheden op de Waterlinieweg in Utrecht werd een snelheid van 127 km/uur gemeten en eveneens bij wegwerkzaamheden op de Bunschoterstraat in Amersfoort reed één automobilist 129 km/uur. Op beide locaties gold op dat moment een limiet van 50 km/uur. De officier van justitie bepaalt de hoogte van de boetes van deze grove overtreders.

Staande houding
Er bestaan verschillende manieren om snelheidsovertredingen vast te leggen. Wanneer een bestuurder in het vizier komt van een opvallende surveillanceauto, een onopvallend videovoertuig of bijvoorbeeld een motoragent met lasergun, kan de bestuurder staande worden gehouden bij een grove verkeersovertreding. Wie meer dan 50 km/uur te hard rijdt, raakt dan het rijbewijs kwijt. Wie twee keer zo hard als de limiet rijdt, loopt het risico om tijdelijk zijn auto of motor in te moeten leveren. De bestuurders die met extreem hoge snelheid langs een flitspaal of radarwagen scheurden, hebben dus eigenlijk nog geluk gehad.