Gemeente Haarlem


Sector SB / Communicatie
Ansar Ahmad Ali
023 - 511 4903
23 juni 2003
Bloemenpracht in de Stadskweektuin
Gemeente Haarlem, Sector Stadsbeheer

Persbericht



Van
Contactpersoon
Doorkiesnummer(s)
Datum
Onderwerp
De Stadskweektuin is in dit jaargetijde meer dan een bezoek waard. Veel van de plantensoorten die de tuin rijk is zijn nu op hun mooist. Ze vormen een kleurige 'hoogpolig' tapijt van bloemen. Bijzonder is de verhoogde ruïnetuin, die vorig jaar is aangelegd. Omdat deze tuin laat in het seizoen werd opgeleverd, was de soortenrijkdom nog niet groot. Nu zijn we een jaar verder en is de collectie letterlijk en figuurlijk aanzienlijk gegroeid. Een kleurrijke bloemenzee is het resultaat.

Door de hoogte en de situering van de ruïnetuin kent hij zowel droge als vochtige delen en ook zonnige en schaduwrijke kanten. Deze gradiënten bieden de mogelijkheid om veel bijzondere planten in elkaars nabijheid een plaats te geven. Daar is bij de soortkeuze goed rekening mee gehouden. Op de hoge droge delen staan meerdere tijmsoorten, slangekruid, wondklaver, muskuskaasjeskruid en St. Janskruid in bloei. Daartussen vallen in de ochtenduren de paarse morgensterren door hun hoogte en kleur op. Verder steken her en der diverse sieruisoorten boven de begroeiing uit. Het is een bont schouwspel dat ook veel hommels en bijen trekt die zich tegoed doen aan de nectar en het stuifmeel. Met dikke stuifmeelbroeken vliegen ze van bloem naar bloem. Ook voor vlinders zijn de planten onweerstaanbaar. Een ontmoeting met soorten als dagpauwoog, vosje en boomblauwtje is in deze tuin niet bijzonder. Boven op de hoge ruïnetuin heeft de bezoeker een mooi uitzicht over de bloemborders, de grassentuin en de besloten gelegen beestjestuin. Langs het water rondom het ruïne-eiland is het erg vochtig. Margrieten, kale jonkers en kaarde bollen strijden hier om de aandacht. Naast veel inheemse plantensoorten hebben ook enkele subtropische een plek tegen de heuvel gekregen. Opvallend zijn de bananen en de winterharde schijfcactussen. In tegenstelling tot de agaven blijven zij zomer en winter buiten.

In de borders rondom de ruïnetuin zijn zowel bekende als zeer bijzondere tuinplanten te vinden. Zo'n bijzonderheid is bijvoorbeeld de Arum dracunculus een exotische aronskelk met een grote bruine bloem. Ook veel heesters staan nu in bloei, bijvoorbeeld de heerlijk ruikende boerenjasmijn. Niet ver daar vandaan staat één van de mooiste kornoeljes. Later in het jaar maken hun schitterende bloemen plaats voor bijzondere vruchten. Een poort van kamperfoelie geeft toegang tot een collectie stamrozen, een grote vijg en een moerbij. Niet eetbaar maar qua naam lijkend op een nutsgewas is de aardbeienboom die daar ook een groeiplek heeft gekregen.

Vanuit de borders wordt de bezoeker in de gaten gehouden door een vijftiental kabouters. Zij stellen de kleintjes leerzame vragen. Voor de kinderen is er ook een dierenweide en een kleine speeltuin. In tropische sferen komt men in de tropische kassen. Daar is een unieke collectie exotische planten bijeengebracht. Hibiscussoorten met handgrote bloemen, passiebloemen die nu zeer rijk bloeien en later in het jaar vruchten dragen die 4 kilo zwaar kunnen worden. Verder is er een grote collectie cactussen en succulenten. Voor de kassen staan vele kuipplanten zoals oleander, engelentrompet en Afrikaanse lelie. Het zijn er teveel om ze allemaal te noemen.

Kortom, de Stadskweektuin, gelegen aan de Kleverlaan 9 te Haarlem is nu meer dan een bezoek waard. De tuin is op werkdagen geopend van 9.00 u. tot 16.30 u. en op zondag van 11.00 u. tot 16.00 u. Nadere informatie: (023) 511 47 17.


---- --