Korps: Limburg-Noord, plaats: Venlo 23-06-2003 Mediaberichten 23 juni (14.30 uur)

3000 leerlingen en begeleiders hebben zich aangemeld Politiemanifestaties in teken van zinloos geweld

LIMBURG-NOORD Voor de vijfde keer organiseert het politiekorps Limburg-Noord de jaarlijkse eindmanifestaties Doe Effe Normaal voor de leerlingen van deelnemende groepen 8. Totaal nemen zon 3000 kinderen en begeleiders van 85 basisscholen uit Noord- en Midden-Limburg deel aan de totaal 5 manifestaties in Venlo en Roermond die in het teken staan van zinloos geweld. Hiermee geeft de politie aan de toekomstige middelbare scholieren de boodschap mee dat ze ook na de basisschool effe normaal moeten blijven doen.

De eindmanifestatie van het project Doe Effe Normaal is nagenoeg een begrip onder de scholieren geworden. Ook dit jaar is er weer voorzien in een gevarieerd programma dat ook interactieve elementen kent. Het grootste onderdeel van de manifestatie betreft het kindermuziektheater van het Nederlands Politie Orkest samen met Custers&Co die pet past ons allemaal. Een show met uiteraard veel muziek en interactie met de kinderen. Het Makadam Theater Maastricht verzorgt een theaterstuk over zinloos geweld. Tijdens elke manifestatie zullen enkele leerlingen van basisschool de Klingerberg een speciaal lied over zinloos geweld zingen. Het Mobiel Jeugd Team van de politie Limburg-Noord levert op een bijzondere wijze zijn bijdrage aan het evenement.

Inschrijven
De groepen 8 van alle aan het project deelnemende scholen uit Noord- en Midden-Limburg hebben zich kunnen inschrijven voor een van de vijf manifestaties. De scholen in de politiedistricten Venlo en Venray op maandag en dinsdag 4 keer in de Maaspoort in Venlo. Voor de scholen in de politiedistricten Roermond en Weert wordt een zelfde manifestatie dichter bij huis georganiseerd, namelijk de Oranjerie in Roermond.

Extra voorstelling
Het kindermuziektheater die pet past ons allemaal van het Nederlands Politie Orkest en Custers&Co geeft op verzoek van de politie Limburg-Noord een extra voorstelling van de show. Op woensdagmiddag 25 juni zullen op uitnodiging van de politie meer dan 100 verstandelijk gehandicapten uit de regio Roermond de show bezoeken in de Oranjerie. Hiermee wil de politie een gebaar maken richting deze doelgroep. Verder krijgen medewerkers van het politiekorps Limburg-Noord de gelegenheid om met hun eigen kinderen de show gratis te bezoeken.

Minder Doe Effe Normaal-lessen door de politie

LIMBURG-NOORD - De politie Limburg-Noord geeft het komend schooljaar minder Doe effe Normaal-lessen dan voorheen. Volgens portefeuillehouder jeugdzorg commissaris Wim van Amerongen heeft dat te maken met het feit dat de politie zich wil gaan beperken tot de themas die behoren tot de core-business van het politiekorps. Daarnaast moet gekeken worden naar de prestatie-afspraken met de Minister in relatie met de personele capaciteit die ingezet kan worden voor dit soort doeleinden.

Onderwerpen als drank-, drugs- en gokverslaving horen wat voorlichting betreft duidelijk thuis bij een Consultatiebureau voor Alcohol en andere Drugs of de GGD. De les over Bureau HALT zal ook door het gelijknamige bureau worden verzorgd. Hierover zijn met deze partners afspraken gemaakt. De schoolagenten van Limburg-Noord gaan vanaf het schooljaar 2003-2004 6 tot 8 lessen per deelnemende school verzorgen. Deze gaan over de themas politie, verkeer, milieu, geweld, discriminatie, verkeer en diefstal. De politie wil de Doe Effe Normaal-lessen geven op die scholen die met een schoolveiligheidsplan werken waarbij het adoptieproject kan aansluiten.

Prioriteiten
Preventie blijft een prioriteit binnen de politiële jeugdtaak. De politie wil wel gehoor geven aan de roep van de samenleving om aan de repressieve politiële jeugdtaak meer aandacht te besteden. Volgens de prestatie-afspraken moet dit door meer mensen aan te houden, meer bekeuringen uit te schrijven, meer strafbare feiten op te lossen en meer aandacht te schenken aan veelplegers. Dat betekent ook meer prioriteiten stellen voor het beschikbare personeel.

Effecten
De politie Rotterdam-Rijnmond heeft in 2001 onderzoek gedaan naar de effecten van het schooladoptieproject. Hieruit bleek dat er onder meer sprake is van een verhoogd kennisniveau van de onderwerpen en een meer positievere beeldvorming van de politie. Effecten op het gedrag van de jeugd konden niet worden aangetoond omdat het moeilijk is om de relatie aan te tonen tussen preventie van jeugdcriminaliteit en het geven van voorlichting op scholen. Dat laatste is ook de reden om op advies van Politie en Wetenschap van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geen nader onderzoek te doen naar de effecten op het gedrag van de jeugd. Volgens Politie en Wetenschap moeten de doelen dichter bij de politie gezocht worden. Kennen en gekend worden, beeldvorming van de politie en kennisbevordering van bepaalde themas zijn effecten die aan de preventie van jeugdcriminaliteit bijdragen. De mate waarin zal echter onduidelijk blijven.

Palmbomendiefstal

ECHT In het afgelopen weekend hebben onbekenden vanaf het terrein van een bedrijf aan de Havenweg 12 palmbomen ontvreemd. Door het vernielen van de afrastering rondom het bedrijf werd toegang verschaft tot het terrein. De palmbomen zijn 1 tot 2 meter hoog en ze zijn per stuk verpakt in een grote bak. Een boom weegt ongeveer 150 kg (inclusief de bak en de grond die erin zit). De totale waarde van de ontvreemde bomen bedraagt ongeveer 3500 euro. De hoogte van de aangerichte schade aan de afrastering is op dit moment nog niet bekend.

Aanhouding na mishandeling

VLODROP Zondagmiddag heeft de politie een 35-jarige man uit Vlodrop aangehouden op verdenking van mishandeling.

Rond 15.30 uur wandelde een 40-jarige Vlodroppenaar met zijn Golden Retriever over de Lange Paalweg. De Duitse herder van de verdachte viel op dat moment zijn hond aan. Het slachtoffer schopte de herder om hem van zijn hond los te krijgen. De 35-jarige man eigenaar van de herder - zag dit en sloeg de 40-jarige vervolgens met de vuist tegen zijn neus. Het slachtoffer is voor behandeling naar de EHBO van het ziekenhuis geweest. Daar werd geconstateerd dat zijn neus gebroken was. De hond van de man bloedde aan zijn achterpoten. De verdachte is maandagmorgen in vrijheid gesteld en hij wordt in het kader van het snelrecht berecht.