Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Vervoer Traxx binnen vijf OV-zones

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DVVO/ZV-U-2390273

23 juni 2003

In vervolg op mijn brief van 22 november 2002 over de verlenging van het contract met ConneXXion inzake het bovenregionaal vervoer voor gehandicapten, genaamd TraXX, (kenmerk DVVO/ZV-U-2336985) en mijn brief van 1 april 2003, inzake de aanbieding van de quick-scan Wvg-protocol (kenmerk DVVO/ZV-U-2369302) bericht ik u het volgende.

Het Wvg-protocol dat de minister van SZW met de VNG en gebruikersorganisaties op 25 maart 2002 heeft gesloten, heeft als doel het bieden van nadere invulling van het begrip verantwoorde voorzieningen. In het protocol is opgenomen dat gemeenten hun gehandicapten een voorziening bieden om te reizen tot en met vijf OV-zones vanaf het woonadres.

In oktober 2002 heb ik de gemeenten, in overleg met de VNG, in de gelegenheid gesteld tot 1 juli 2003 uitvoering te geven aan de implementatie van het Wvg-protocol op dit onderdeel. Van gemeenten mag verwacht worden dat zij per die datum hun Wvg-gerechtigden een voorziening bieden zodat zij kunnen reizen tot en met vijf OV-zones vanaf het woonadres.

Ik heb u over voorgaande reeds uitgebreid geïnformeerd in de brieven van 22 november 2002 en 1 april 2003 en eveneens gemeld, dat een aantal gemeenten per 1 juli aanstaande nog niet in staat is om uitvoering te geven aan de scheiding tussen lokaal- (gemeentelijk) en bovenregionaal vervoer (Traxx).

Ik heb daarbij aangegeven dat ik bereid ben om gemeenten die aantoonbare activiteiten hebben ontplooid, maar vanwege procedurele redenen geen mogelijkheden hebben om deze per 1 juli 2003 te realiseren, in de gelegenheid te stellen een goed onderbouwd verzoek in te dienen. Middels een dergelijk verzoek kunnen gemeenten vervolgens in aanmerking komen voor vervoer van Traxx binnen vijf OV zones vanaf het woonadres tot en met uiterlijk 31 december 2003, in aansluiting op het lokale vervoerssysteem. De kosten kunnen tot en met 31 december 2003 voor rekening van VWS komen.

Inmiddels zijn van 43 gemeenten verzoeken om een maatwerkoplossing ontvangen. Bij de beoordeling is zwaar gewicht toegekend aan de aantoonbare activiteiten die gemeenten hebben ontplooid om het vervoersonderdeel van het protocol uit te voeren, danwel aan feiten en omstandigheden waaruit de intentie blijkt om tot uitvoering over te gaan. Aanvragen op basis van deze redenen zijn, mits aannemelijk gemaakt, gehonoreerd. Aanvragen die gebaseerd zijn op andere overwegingen, zoals met betrekking tot de juridische status van het protocol, het beschikbaar financieel kader voor de Wvg en/of de interpretatie van jurisprudentie, zijn afwijzend beoordeeld. Na beoordeling zijn er op dit moment 19 toewijzingen, 21 afwijzingen en 3 verzoeken om aanvullende informatie. Voor 19 gemeenten zal ik derhalve de opdracht aan Traxx geven om voor de gehandicapte inwoners van die gemeenten ook na 1 juli 2003 reizen uit te voeren tot en met vijf OV-zones vanaf het woonadres, uiterlijk tot en met 31 december 2003. Pashouders worden via Traxx geïnformeerd over de mogelijke wijzigingen die zich voordoen rond het Traxx-vervoer binnen vijf OV-zones.

Traxx is bereid gevonden om met gemeenten die een afwijzing hebben ontvangen, nadere afspraken te maken voor een tijdelijke oplossing voor vervoer tot en met vijf OV-zones vanaf het woonadres. Het initiatief hiervoor ligt uiteraard bij de gemeenten zelf.

Middels deze hernieuwde handreiking meen ik de gemeenten voldoende gelegenheid geboden te hebben om hun verantwoordelijkheid voor een adequate vervoersvoorziening in te richten.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Kamerstuk, 23-06-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19878