Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-150

Den Haag, 23 juni 2003

Minister Zalm introduceert nieuwe veilingmethode staatsleningen

Minister Zalm van Financiën wil een nieuwe methode gaan gebruiken om staatsleningen te veilen. Nieuw is dat iedere belegger kan meebieden bij de veiling.

De nieuwe veilingmethode heet Dutch Direct Auction (DDA). Het is een doorontwikkeling van de 'dutch auction', die internationaal een begrip is. De essentie van de Dutch Auction is dat iedereen tegen dezelfde prijs afrekent. Men kan dus op verschillende prijzen inschrijven, maar vervolgens wordt op grond van al die biedingen een gemiddelde afrekenprijs berekend. Zij die de hoogste prijzen hebben geboden, krijgen voorrang. De belangrijkste innovatie van de DDA is dat iedere belegger kan meebieden.

Doel van de nieuwe methode is om de eindbeleggers, zoals verzekeraars, portefeuille-managers en pensioenfondsen, directer te betrekken bij de uitgifte van een staatslening. Hierdoor kan bereikt worden dat de groep van beleggers in Nederlandse staatsleningen groeit. Dat zorgt voor scherpe prijzen, maar zorgt er ook voor dat de lening gevraagd blijft. Beleggers investeren hun vermogen namelijk bij voorkeur in obligaties die goed verhandelbaar zijn, waarvoor altijd een betrouwbare prijs voorhanden is en die na uitgifte ook nog goed presteert.

Biedingen van beleggers komen, via een van de 13 primary dealers van de Staat, samen bij het Agentschap van het ministerie van Financiën in Amsterdam (het Agentschap is met andere woorden 'bookrunner'). De toewijzing vindt plaats volgens vooraf opgestelde regels. Dit garandeert aan iedere deelnemer dat hij fair behandeld wordt en een eerlijke toewijzing krijgt.

De DDA, die van start tot toewijzing 3 dagen duurt, zal van start gaan in de periode van 24 juni tot 11 juli. De te plaatsen obligatie is een nieuwe vijfjarige lening die op 15 januari 2009 zal worden afgelost. De eerste rentebetaling zal plaatsvinden op 15 januari 2005. De coupon wordt voor de start van de DDA bekendgemaakt.


---

De DDA zal, mits deze de eerste keer naar tevredenheid werkt, in het vervolg 1 of 2 maal per jaar worden ingezet naast de 'gewone' maandelijkse uitgiftes.

Meer achtergrond, een overzicht van de regels en de lijst met primary dealers vindt u op de website van het Agentschap: http://www.dutchstate.nl.