Staatsbosbeheer

23 juni 2003

De 22e editie van Terschellings Oerol is sfeervol en goed verlopen. Het festival, met de titel 'Een Bewogen Horizon', trok dit jaar bijna 50.000 bezoekers. Ten opzichte van 2002 is dit een lichte daling maar stabiel ten opzichte van de jaren daarvoor. Dit jaar kwamen de bezoekers meer verspreid naar het eiland waardoor ook de kaartverkoop soepel verliep. Er zijn 70.000 kaarten verkocht. De bezettingsgraad van de betaalde voorstellingen was 90%. De organisatie van het festival is zeer tevreden over dit bezoekersaantal. Joop Mulder, oprichter en artistiek directeur: "Dit festival kenmerkt zich door rust en een fijne sfeer, het Oerolpubliek is fantastisch en mede dankzij de inzet van de ruim 500 vrijwilligers is het organisatorisch vlekkeloos verlopen".

Het publiek was erg enthousiast over de brede programmering van Oerol 2003. Men kon genieten van klassiekers van Büchner, Heijermans en Ibsen maar ook van nieuwe stukken zoals 'Finster stimmen' van Kees Roorda. De werkplaats van Oerol bracht bijzondere locatievoorstellingen zoals 'Hoog bezoek' van Elien van den Hoek en 'Op hoop van zegen' door Polly Maggoo. De voorstellingen werden door het publiek bijzonder hoog gewaardeerd. Succesvol was ook opera, een genre dat de komende jaren zeker een vaste plek in de programmering zal krijgen.

Een andere publiekslieveling was de voorstelling Zzzzz van de Groupe Zur. Hun tocht op het tijdspad door bos en duin bracht velen in vervoering.

De beeldende kunst had dit jaar weer een zichtbare plek in de programmering. Vijf Friese landschapskunstenaars maakten het project Horizon Taal. Aan verschillende plaatsen voegden zij hun idee over een bewogen horizon toe. Op het festivalterrein de Westerkeyn startte de Kunstroute waarin twintig beginnende kunstenaars meedongen naar de Dayzers Kunstprijs. Deze werd gewonnen door Henk de Lange voor zijn schip 'De Vliegende Hollander' dat tussen de bomen van het bos bij Formerum was neergestreken.

Ook de muziekprogrammering en het straattheater droeg bij aan een geslaagde editie van Terschellings Oerol. Volgend jaar vindt Oerol plaats van 11 tot en met 20 juni. Het thema van het festival zal gaan over de tegenstelling tussen vervagende grenzen en de behoefte om meer strictere grenzen te stellen. De ruimte tussen deze twee uitersten is 'Niemandsland', de titel van Oerol 2004.