GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 23 juni 2003 17:10
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ontbrekende steun voor Palestijnse gebieden

(23 juni 2003)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking


1. Is het waar dat Nederland al een jaar lang geen gehoor geeft aan de verzoeken van de Verenigde Naties (UNWRA) bij het ledigen van de humanitaire nood in de Bezette Palestijnse Gebieden? Wat is hiervan de reden?


2. Is het waar dat de reden van het uitblijven van het geld vanuit Nederland te maken heeft met de crisissen elders (Afghanistan en Irak) en met de inkrimpende economie? Zijn er nog andere redenen dat Nederlandse steun uitblijft? Zo ja, welke?


3. Deelt u de mening dat het argument 'crisissen elders en de inkrimpende economie' mager is gezien de zeer zorgwekkende humanitaire situatie in met name de Gazastrook?


4. Bent u bekend met de gegevens van de Wereldbank dat 13,3% van de Palestijnen ondervoed is, de gezondheidssituatie in Gaza strook zeer verslechterd is, en de stijging van de werkeloosheid is opgelopen is naar 45%?


5. In hoeverre kan UNWRA haar humanitaire taak nog vervullen als donoren - zoals Nederland - geen bijdragen meer geven voor het noodhulpfonds? Is er al sprake dat UNWRA haar humanitaire verplichtingen niet na kan komen aan de Palestijnse bevolking omdat deze organisatie kampt met een tekort aan donaties?


6. Bent u bereid alsnog de oproep van UNWRA tot honoreren en een bijdrage te storen aan het UNWRA noodhulpfonds? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wilt u de Kamer hierover inlichten?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -