Gemeente Den Haag

2003-06-23: Balkenende: Grote steden moeten mee praten over Europese Conventie

---

Premier Balkenende nodigt de steden nadrukkelijk uit een bijdrage te leveren aan de discussie in het kader van de eerstkomende Intergouvernementele Conferentie (ICG). Premier Balkenende deed dit tijdens de tweedaagse Haagse conferentie van Eurocities over de Europese Conventie.

De grote steden - verenigd in Eurocities willen dat het milieu en de aandacht voor de sociale veiligheid expliciet in de doelstellingen van de Europese Unie worden opgenomen

" De rechten van de burgers van de Unie moeten absoluut gewaarborgd worden ", aldus Burgemeester Deetman. En dat betreft bijvoorbeeld ook de toegang van burgers tot de publieke diensten. Dit moet opgenomen worden in het nieuwe Verdrag, want dit is van belang voor burgers bij het overgaan tot liberalisering van de publieke diensten.

Eurocities meent bovendien dat in het nieuwe Verdrag de grote steden expliciet genoemd moeten worden, net zoals het platteland. De grote steden zijn immers van groot belang voor de ontwikkeling van Europa. En de sociale problemen evenals de kansen van de steden verdienen speciale aandacht.

Een zeer positieve stap is het feit dat het zogenaamde subsidiariteitsbeginsel stevig verankerd is in de Conventie. Dit beginsel houdt in dat er steeds goed bekeken moet worden op welk niveau regelgeving het best ontwikkeld kan worden.

De conferentie wordt georganiseerd door de gemeente Den Haag, in samenwerking met Eurocities en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In Eurocities zijn meer dan 100 grote Europese steden verenigd. Den Haag is lid van het Dagelijks Bestuur van Eurocities.