BKN

Ondernemers voor versterking fiscale maatregelen kinderopvang

Persbericht, 23 juni 2003

Ondernemers voor versterking fiscale maatregelen kinderopvang in 2004

De ondernemers in de kinderopvang dringen erbij het Kabinet op aan dat de maatregelen ter versterking van de koopkracht voor ouders spoedig worden genomen. Naar het oordeel van de ondernemers kan alleen op deze wijze ingesprongen worden op het gat dat voor vele ouders in de financiering van de kinderopvang is ontstaan doordat een toenemend aantal werkgevers de kostendeler (50%) heeft ingevoerd vooruitlopend op de nieuwe Wet Basisvoorziening Kinderopvang (WBK). De Branchevereniging hoopt dat dit signaal wordt meegenomen in het Algemeen Overleg over de kinderopvang in de Tweede Kamer, donderdag 26 juni 2003.

De Branchevereniging hecht eraan dat 2004 verder zal worden ingericht in lijn met de WBK die per 2005 in zal gaan: meer marktwerking in de branche, meer uniformiteit in regelgeving door de overheden, een stimulans aan het participeren van werkgevers en een optimale toegankelijkheid van ouders. De Branchevereniging is zeer verheugd dat het Kabinet voor 2004 100 miljoen Euro extra heeft vrijgemaakt voor de kinderopvang.

Naast het versterken van fiscale maatregelen via het versoepelen van de drempels voor de fiscale aftrek voor ouders pleiten de ondernemers ook voor meer middelen voor de Wet Vermindering Afdrachten (WVA) die werkgevers moeten stimuleren nog meer afspraken te maken over kinderopvang in hun bedrijfsregelingen. Hiermee wordt uitdrukking gegeven aan het stimuleren van de tripartite verantwoordelijkheid voor kinderopvang in Nederland. De Branchevereniging wijst er overigens op dat momenteel al ruim 75% van de CAO's een afspraak over kinderopvang bevat.

Tot slot zouden de gemeenten in staat moeten worden gesteld ouders die geen gebruik kunnen maken van een bedrijfsregeling en onvoldoende van een fiscale regeling, toegang te geven tot een subsidieplaats. De kinderopvangmiddelen aan gemeenten zouden hiervoor moeten worden geoormerkt.

Via genoemde maatregelen menen de ondernemers dat het Kabinet in 2004 tegemoet kan komen aan de signalen dat kindercentra leeg dreigen te staan door uitstel van de nieuwe wet. Deze wet beoogde namelijk het fiscale regime voor ouders te verbeteren. Ouders worden nu geconfronteerd met hogere eigen bijdragen door het deels wegvallen van een werkgeversregeling.

De ondernemers zijn tot slot ook voorstander van een zogenaamde 'procentuele' ouderbijdragetabel waarin ouders zowel naar inkomen als naar vraagprijs een bijdrage leveren aan de kinderopvang. Via een dergelijk mechanisme, menen de ondernemers, ontstaat er een toenemende transparantie van de kosten voor ouders in de kinderopvang.