Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2003/1863
datum
23-06-2003

onderwerp
Herbevolking AI
TRC 2003/3978

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de brief inzake korte termijn herbevolking en vrijgave van gebieden toekomen.

Herbevolking Nu er sinds begin mei geen nieuwe uitbraken van vogelpest zijn bijgekomen, is het gerechtvaardigd om toe te werken naar het opnieuw bevolken van de lege pluimveestallen in de B/T-gebieden. Echter, zoals ik u in mijn brief van 3 juni jl. heb gemeld, kan de herbevolking pas verantwoord plaatsvinden als op de besmette bedrijven zeker is gesteld dat het virus volledig is verdwenen. Gezien de consequenties van een hernieuwde uitbraak is door het bedrijfsleven en mijn departement in goede samenwerking hard gewerkt aan een plan van aanpak, om de laatste fase tot en met vrijgave van de gebieden met voldoende garanties te omgeven. Dit plan van aanpak wordt op dit moment in technische zin verder uitgewerkt, zodat zo snel mogelijk begonnen kan worden met het vrijgeven van gebieden en het herbevolken van de stallen.

datum
23-06-2003

kenmerk
VVA. 2003/1863

bijlage

Europese Commissie
Na deze uitzonderlijke dierziekte-uitbraak is het van belang zo snel mogelijk, maar met zo veel mogelijk garanties en zo min mogelijk risico de toekomstige herstart van bedrijven vorm te geven. Dit besef leeft ook bij de Europese Commissie, die om die reden een aparte beschikking heeft vastgesteld over herbevolking en vrijgave van de B/T-gebieden. Op basis van deze beschikking zal een controle op de besmette bedrijven worden uitgevoerd met sentineldieren. Deze controle met voor het AI-virus gevoelige dieren dient om eventueel aanwezig virus nog op te sporen.

Deze maatregelen vormen ook een belangrijk onderdeel van het plan van aanpak voor de herbevolking, dat in samenwerking met het bedrijfsleven is opgesteld.

Sentinels
Het inzetten van sentineldieren is zoals gezegd een essentiële voorwaarde voor herbevolking en om de B/T-gebieden te kunnen vrijgeven. Het opgestelde plan van aanpak herbevolking wordt op dit moment in samenwerking met het bedrijfsleven uitgewerkt. Binnenkort zullen besmette bedrijven hierover een brief ontvangen. Het inzetten van sentinels is mogelijk, nadat de mest op een bedrijf is afgevoerd en de definitieve reiniging en ontsmetting is afgerond. De sentineldieren worden vooraf onderzocht op het ontbreken van het vogelpestvirus en na plaatsing zullen deze dieren wekelijks een klinische controle ondergaan door de eigen practicus. De dieren zullen 21 dagen na opleg worden getest, om na te gaan of eventueel een herbesmetting met vogelpest is opgetreden. Bij dieren die dood gaan tijdens de sentinelperiode zal sectie uit moeten wijzen of van vogelpest wel of geen sprake is.

Vrijgave B/T-gebieden
Bij het goed uitvoeren van de reiniging en ontsmetting op de besmette bedrijven acht ik het risico van een herbesmetting zeer klein. Toch kan ik het opnieuw optreden van een nieuwe infectie niet uitsluiten, vandaar de sentinelprocedure. Om deze reden zal de herstart van bedrijven in de B/T-gebieden dan ook pas aan de orde zijn, nadat het betreffende gebied is vrijgegeven. Wanneer namelijk op enig moment een besmet bedrijf tijdens de sentinelfase opnieuw besmet blijkt te zijn, worden de maatregelen genoemd in de EU-richtlijn van kracht. Is er in het betreffende gebied al herbevolkt, dan is de kans op verspreiding van het virus veel groter en zullen er opnieuw veel dieren zijn die geruimd moeten worden, hetzij preventief, hetzij vanuit welzijnsoverwegingen. De meeste bedrijven zijn nu leeg en vormen daarmee geen veterinair risico.

Omdat de herstart van alle lege bedrijven in een gebied afhankelijk is van de positieve afloop van de sentinelprocedure, concentreer ik mij in eerste instantie op de bedrijven in de gebieden, die het snelst vrij te geven zijn. Dat zijn de gebieden waar maar één of enkele uitbraken zijn geconstateerd. Op die manier kan in die gebieden eerder worden begonnen met herbevolking en vrijgave van het betreffende B/T-gebied, zodat bedrijven daar hun normale bedrijfsvoering weer op kunnen pakken.

Vrijgave van de gebieden is pas aan de orde als van alle besmette bedrijven, dus ook de besmette bedrijven die hebben aangegeven met hun bedrijfsvoering te willen stoppen, binnen een gebied de mest is afgevoerd en de definitieve reiniging en ontsmetting is uitgevoerd, als de sentinelfase met goed gevolg voor alle deelnemende bedrijven is afgerond en de definitieve eindscreening van bedrijven waar nog pluimvee aanwezig is, in het betreffende gebied is uitgevoerd. Pas als aan deze voorwaarden is voldaan, zal ik overgaan tot het intrekken van de maatregelen in een gebied, waarna de herstart van alle bedrijven plaats kan vinden. Dit betekent wel dat de herstart van bedrijven in de B/T-gebieden afhankelijk is van het bedrijf dat als laatste voldoet aan de verschillende voorwaarden.

Voor mij is van groot belang, dat de Nederlandse pluimveebedrijven na deze uitbraak met zo min mogelijk risico zo snel mogelijk verantwoord weer aan de slag kunnen en op verantwoorde wijze uitvoering kunnen geven aan hun toekomstplannen.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman


---