Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Minister Peijs geeft startsein voor Mobiliteitsteam Groot Haaglanden

Maandag 23 juni heeft minister Peijs van Verkeer en Waterstaat samen met gedeputeerde Norder van de provincie Zuid-Holland en portefeuillehouder Bruins van het stadsgewest Haaglanden, het startsein voor het Mobiliteitsteam Groot Haaglanden gegeven. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse Rondetafelbijeenkomst Bereikbaar Haaglanden in het hoofdkantoor van de ANWB. Het Mobiliteitsteam Groot Haaglanden bestaat uit vertegenwoordigers van leden van het Bestuurlijk Beraad Mobiliteit Groot Haaglanden. Hierin participeren naast het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, de provincie Zuid-Holland, het stadsgewest Haaglanden, de regio Leiden, het bedrijfsleven uit die regios, de ANWB en ROVER. De taken van het team vloeien voort uit de rapportage van de Commissie Mobiliteitsmarkt A4, de zogenoemde Commissie Luteijn. Kernwoorden daarbij zijn informatie en communicatie, betere benutting van de huidige infrastructuur en verstoringsmanagement.
De Commissie Mobiliteitsmarkt A4 (Commissie Luteijn), bracht in april haar rapport uit. Hieraan werkten vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de mobilist en bestuurders mee, waarbij de uitwerking gericht was op het onderzoeksgebied Groot Haaglanden. Groot, omdat de spitsproblemen rondom Den Haag zich uitstrekken tot buiten de bestuurlijke regio van het stadsgewest Haaglanden. Ook in Leiden wonen een groot aantal mensen die in Den Haag werken. De aanbevelingen in het rapport komen er samengevat op neer dat ten eerste in gezamenlijkheid voor het gebied van Groot Haaglanden op korte termijn maatregelen worden uitgevoerd op het terrein van verstoringsmanagement (incidenten en wegwerkzaamheden), informatieuitwisseling en communicatie (tussen overheden en richting weggebruiker) en benutting. Een belangrijke aanbeveling is dat vertegenwoordigers van consumenten en het bedrijfsleven vergaand moeten worden betrokken. Met het oog op de langere termijn zal in gezamenlijkheid worden gewerkt aan een strategie voor het verkeer- en vervoersbeleid.

Eerste regio
Groot Haaglanden is daarmee de eerste regio in Nederland die de aanbevelingen van de Commissie Luteijn gaat uitwerken. Daartoe is het Bestuurlijk Beraad Mobiliteit Groot Haaglanden ingesteld waarin naast het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het stadsgewest Haaglanden en de provincie Zuid-Holland ook het bedrijfsleven, en de belangenverenigingen ANWB en ROVER participeren. Het zojuist ingestelde mobiliteitsteam, met een onafhankelijke mobiliteitsmanager, is opgezet om te komen tot de realisatie van het gezamenlijke programma van maatregelen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het rapport ook landelijk wordt opgepakt en uitgevoerd.

Concrete maatregelen
De activiteiten waar het mobiliteitsteam zich mee bezig gaat houden zijn gezamenlijke maatregelen die op korte termijn resultaat behalen. Op het terrein van: informatie en communicatie wordt gedacht aan het organiseren van centrale kennis over de gebruiker en het systeem, kennisoverdracht tussen wegbeheerders. In het kader van betere benutting van de huidige infrastructuur zal worden gewerkt aan versnelling van bijvoorbeeld ketenmobiliteit (overstappen), aansluiting van de dienstregelingen, plaatselijke verbeteringen in de infrastructuur, verbetering bewegwijzering, dynamisch verkeersmanagement, route en reisinformatie, en vervoersmanagement. Op het gebied van verstoringsmanagement zal worden gewerkt aan versnelling van de afstemming van wegwerkzaamheden en gecoördineerd incident management, of het regionaal organiseren van de gladheidbestrijding.

Unieke rol
Dat het bedrijfsleven bij de opzet van het mobiliteitsteam wordt betrokken is in zekere zin uniek te noemen. Tenslotte zijn zij met de vestiging van hun bedrijf medeveroorzaker van de file. Toch willen zij zich graag zien in de rol van probleemoplosser en erkennen zij de mobiliteitsproblemen. Ook de ANWB en Rover willen een belangrijke steen bijdragen door actief mee te denken over mogelijke oplossingen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jan Willem Veenman, stadsgewest Haaglanden, telefoon: 070-312 91 12 Ruud Koerts, Provincie Zuid-Holland, telefoon 070-441 65 76 Yolande van Mil, Rijkswaterstaat directie Zuid-Holland, telefoon: 010-402 61 44 of 06 - 13 83 25 57 of de afdeling persvoorlichting van Rijkswaterstaat: 010- 402 70 50