Gemeente Terneuzen

Terneuzen

Persbericht - 23 juni 2003

Beter uitgerust bij calamiteiten
NIEUWE VOERTUIGEN VOOR BRANDWEER TERNEUZEN

Burgemeester drs. R.C.E. Barbé overhandigt woensdag 25 juni om 18.30 uur vier nieuwe voertuigen aan brandweercommandant A.J. Meijering. Het overhandigen van de voertuigen vindt plaats bij de brandweerkazerne, Mr. F.J. Haarmanweg 15, in Terneuzen. De gemeente Terneuzen besloot tot de aanschaf van een snel interventievoertuig, twee haakarmen en een hoogwerker na een inventarisatie van de huidige risico's. De Terneuzense brandweer is hiermee beter uitgerust voor eventuele incidenten die zich mogelijk kunnen voordoen. Bij de overhandiging zullen 220 ballonnen, één voor iedere vrijwilliger bij de brandweer, de lucht in gaan.

Door de komst van de Westerscheldetunnel was er vraag naar materiaal om nog beter op deze specifieke situatie in te kunnen spelen. Daarom werd een zogenaamd snel interventie voertuig (S.I.V.) verworven. Dit voertuig is in staat om op alle fronten eerste hulp te verlenen en vanaf de plaats van het incident de hulpverlening te coördineren. De chemische risico's in dit gebied vragen op hun beurt om een gerichte aanpak bij calamiteiten. De twee haakarmvoertuigen stellen het korps in staat snel te anticiperen. Een hulpverleningscontainer, uitgerust met specialistisch gereedschap, absorptieslangen en afdichtingsmaterialen, kan door deze voertuigen snel ter plekke worden gebracht. De aangeschafte hoogwerker beschikt over een legio van mogelijkheden. Verschillende camera's kunnen erop worden geplaatst, zodat het mogelijk is om tot op 32 meter hoogte, zelfs onbemand, te blussen. Ook windkracht 9 vormt geen belemmering voor dit hulpmiddel.

Inmiddels bestaat het brandweerkorps Terneuzen uit elf beroepskrachten en 220 vrijwilligers. Allen, stuk voor stuk, goed opgeleide mensen die weten waar ze voor staan. Branden blussen is slechts één van de vele taken. Het hulpverleningspakket van een brandweerman/-vrouw is zeer breed; een koe uit de sloot te halen, gewonden uit een autowrak bevrijden, assistentie verlenen bij industriële ongelukken aan land of op de Westerschelde,... De brandweer moet een oplossing hebben voor alle problemen bij calamiteiten.

Nadere informatie:
Afdeling Communicatie
Anne-Marie Bosman
0115 - 455 522