Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-152

Den Haag, 23 juni 2003

Terrorismerisico blijft verzekerbaar

Schade als gevolg van eventuele terroristische aanslagen blijft grotendeels verzekerbaar. Op 1 juli 2003 gaat de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden N.V., de zogenaamde terrorismepool, van start. Dit schrijft minister Zalm in een brief aan de Tweede Kamer.

De afgelopen maanden hebben verzekeraars en de overheid in overleg met de Pensioen- & Verzekeringskamer uitwerking gegeven aan een oplossing voor het terrorismeverzekeringsprobleem. De Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden N.V., die van start gaat op 1 juli 2003, zal het voor verzekeraars mogelijk maken om op een verantwoorde wijze dekking te blijven bieden voor terrorismerisico's. Hiermee is de dreigende onverzekerbaarheid in Nederland afgewend.

In de terrorismepool nemen verzekeraars, herverzekeraars en overheid deel. Voor de verzekeraars is het risico gemaximeerd tot 400 miljoen euro. Aanvullend is door de pool voor 300 miljoen euro herverzekering ingekocht. De overheid geeft daarbovenop dekking voor nog eens 300 miljoen. De totale dekking in de pool is daarmee 1 miljard euro. Bij een schadebedrag boven 700 miljoen zal de dekking van de overheid aangesproken kunnen worden. Uitgangspunt bij de inrichting van de pool is marktconformiteit. Daarom ontvangt de overheid voor de dekking een premie. De deelname door de overheid is in beginsel tijdelijk en zal periodiek heroverwogen worden.

Verzekerden waren tot nu toe veelal automatisch meeverzekerd als schade ontstond door terrorisme. Met deze oplossing kan een beperkte dekking voor terrorismeschade in stand blijven. Die beperking is onvermijdelijk omdat de schade van een grote terroristische actie de draagkracht van het totale verzekeringsstelsel te boven zou kunnen gaan. Verzekeraars zullen de dekking daarom aanpassen aan de omvang van de terrorismepool. Ter vergelijking: oorlogsschade is van oudsher onverzekerbaar.

Verzekerden zullen de komende weken door de verzekeraars geïnformeerd worden over de continuering van de verzekeringsdekking en de eventuele wijzigingen daarin door middel van een huis aan huis bezorgde brief en door dagbladadvertenties. Hierdoor kan elke verzekerde zich op de hoogte stellen van eventuele wijzigingen in zijn verzekeringspolis.