Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
I&H. 2003/481
datum
23-06-2003

onderwerp
Coëxistentieproblematiek gg-gewassen en conventionele/biologische gewassen
TRC 2003/4851

bijlagen

---


Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van mijn toezegging tijdens het AO Landbouwraad van 22 mei jl. om de Kamer nog vóór het zomerreces te informeren over de beleidslijn voor coëxistentie van genetisch gemodificeerde (gg-)gewassen en conventionele/biologische gewassen, bericht ik u het volgende.

datum
23-06-2003

kenmerk
I&H. 2003/481

bijlage

Sinds het betrokken bedrijfsleven en de betrokken maatschappelijke organisaties zijn geraadpleegd (mei 2002) hebben zich nieuwe ontwikkelingen in Brussel voorgedaan met betrekking tot coëxistentie en de behandeling van de voorstellen voor twee verordeningen van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. Het betreft een verordening inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders en een verordening inzake de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen en de traceerbaarheid van met genetisch gemodificeerde organismen geproduceerde levensmiddelen en diervoeders en tot wijziging van richtlijn 2001/18/EG (Pb EU 2001, C 304 E).
Ik heb daarom besloten nogmaals de 'stakeholders' te vragen hun visie kenbaar te maken in een bijeenkomst, die op 1 juli aanstaande zal worden gehouden. Een aantal beleidsopties, die interdepartementaal worden voorbereid, zullen worden besproken.

Voorts zal naar verwachting in juli meer duidelijkheid komen rond het standpunt van het Europees Parlement over genoemde conceptverordeningen. Tevens komt het voorstel van de Europese Commissie voor richtsnoeren voor coëxistentie in dezelfde maand aan de orde in de Landbouwraad.

Gelet op het bovenstaande wil ik mijn beleidslijn vaststellen op basis van de laatste stand van zaken in Brussel en de laatste informatie uit de bijeenkomst met 'stakeholders'.

Dit betekent dat ik u direct na het zomerreces zal informeren over de beleidslijn en de uitkomsten van de stakeholdersbijeenkomst.

Te uwer informatie voeg ik het verslag van de stakeholdersbijeenkomst van mei 2002 bij.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
Verslag van de stakeholdersbijeenkomst van mei 2002 (PDF-formaat, 69
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2003/par03200.htm
Kb)


---