Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-151

Den Haag, 23 juni 2003

Veiligheid pinpas en incasso voldoende

De veiligheid van de pinpas en het product incasso zijn op dit moment voldoende. Dit concludeert De Nederlandsche Bank in een rapport over de veiligheid van het betalingsverkeer. Dit rapport is opgesteld op verzoek van de minister van Financiën naar aanleiding van een aantal incidenten met pinpassen en incasso. Zalm heeft dit rapport vandaag verstuurd aan de Tweede Kamer.

Veiligheid is vanzelfsprekend een belangrijke kwestie bij het betalingsverkeer, maar kan nooit voor 100% worden gegarandeerd. Bij de toepassing wordt de veiligheid altijd afgewogen tegen andere aspecten van betalingsverkeer die evenzeer van belang zijn zoals het gebruiksgemak, de kosten en de efficiency. Deze afweging tussen veiligheid en efficiëntie geldt voor ieder betaalmiddel.

De Nederlandse Bank constateert dat op een totaal van 20 miljoen pinpassen relatief weinig fraude voorkomt. Gebruikers zijn bij zorgvuldig gebruik beperkt aansprakelijk, namelijk voor ¤ 150,- voor schade door verlies of diefstal. Ingeval van gebleken fraude nemen banken de gehele schade voor hun rekening.

Ook wat betreft het product incasso constateert De Nederlandse Bank dat slechts weinig fraude plaatsvindt. Bij de onderzochte banken zijn in 2002 circa 20 fraudegevallen met incasso bekend. De feitelijke schade wordt geschat op ongeveer 0,002 promille van de waarde die jaarlijks per incasso wordt geboekt. Schade door aangetoonde fraude wordt ook hier geheel gedekt door de banken.

Fraude kan overigens in de meeste gevallen eenvoudig worden aangetoond door het maken van analyses van afwijkende betalingspatronen aan de hand van fraudemeldingen.

Het rapport 'Veiligheid Betaalproducten' is te vinden op de website van Ministerie van Financien: http://www.minfin.nl/FM03-886.doc