Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

23-06-2003
Bewoners kiezen massaal voor heropening Westeinde Werkgroepen aan de slag met uitwerken deelplannen

De pakweg 200 Veenders, die afgelopen donderdagavond op de bewonersbijeenkomst over de verkeersafwikkeling in Roelofarendsveen in de Veiling waren afgekomen, lieten er geen twijfel bestaan: het Westeinde moet weer open voor gemotoriseerd verkeer. Het alternatief, definitieve afsluiting van de weg tussen de verlegde Alkemadelaan en de Fransche Brug kreeg nauwelijks steun van de aanwezigen.

De tijdelijke afsluiting in verband met de verbreding van de A4, de aanleg van de HSL wordt zo snel mogelijk ongedaan gemaakt. Wèl wordt de straat om de veiligheid te waarborgen ingericht als 30 km-zone en worden maatregelen getroffen om vrachtverkeer te weren. Eén en ander in nauw overleg met de bewoners. Datzelfde geldt voor de reconstructie van de andere wegen waar de gevolgen van de veranderde verkeerscirculatie als gevolg van de werkzaamheden aan de A4 en de HSL en de aanleg van het bedrijventerrein Veenderveld merkbaar zijn: de Floraweg, Fransche Brug, Geestweg en Kerkweg. Werkgroepen van bewoners gaan op korte termijn aan de slag om de plannen samen met de gemeente per deelgebied uit te werken. Belangstellenden voor de werkgroepen kunnen zich aanmelden bij de heer Jong van de afdeling Grondgebied van de gemeente, telefoonnummer (071) 332 72 36. Het definitieve ontwerp van het plan moet begin volgend jaar klaar zijn. De uitvoering start medio 2004.

Interactieve beleidsvorming
Voor veel Veenders was de drukbezochte bewonersbijeenkomst in de voormalige bloemveiling meer dan alleen een openhartige gedachtenwisseling met het gemeentebestuur in het kader van de zogeheten interactieve beleidsvorming waarbij de burger intensiever wordt betrokken bij de plannenmakerij in de gemeente. Het weerzien met de veiling ontlokte menig kweker verterende uitspraken. 'Ik heb hier heel wat uurtjes doorgebracht. Wat ziet het er allemaal nog keurig uit. De klok kan zo weer draaien.' In plaats van om kavels verse snijbloemen, draaide het dit keer echter om de keuze tussen twee varianten voor de afwikkeling van het verkeer in het dorp, geconcentreerd rond het al dan niet afsluiten van het Westeinde. Na de presentatie van de onderzochte varianten door de heer Jong ontspon zich een levendige discussie over de voors en tegens van de respectievelijke opties.

De gemeentelijke deskundigen werden overspoeld met goedbedoelde adviezen en creatieve oplossingen, variërend van het plaatsen van een portaal met beperkte doorrijhoogte aan het begin van het Westeinde om vrachtauto's te weren en het opruimen van de rotonde op die locatie tot een algehele pas op de plaats: laat alles zoals het is. Ron Reurings, hoofd afdeling Grondgebied, benadrukte dat alle betrokken wegen hoe dan ook zullen worden opgeknapt en aangepast overeenkomstig de uitgangspunten van Duurzaam Veilig. Dat betekent onder andere dat het langzaamverkeer en het gemotoriseerd verkeer zoveel mogelijk van elkaar worden gescheiden door de aanleg van bij voorkeur vrije fiets- en voetgangerspaden. En als de weg daarvoor te smal is, zoals delen van de Geestweg en de Floraweg, zal in overleg met de bewoners naar alternatieven worden gezocht. Zo nodig zal ook een beroep worden gedaan op de aanwonenden om een stukje grond te verkopen ten behoeve van de verkeersveiligheid. Het gemeentebestuur zal bij de uitwerking van de plannen niet op een euro kijken, beloofde wethouder Frans Schoonderwoerd bij het scheiden van de markt. 'Natuurlijk is niet alles mogelijk, maar u heeft recht op de best mogelijke oplossing. Verkeersmaatregelen zijn kostbaar, maar het gaat om de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid van de gemeente´.

Meer over de bijeenkomst kunt u lezen in het verslag dat binnenkort verschijnt. Bewoners die persoonlijk zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst ontvangen het automatisch thuis. Anderen kunnen het opvragen bij de heer Jong van de afdeling Grondgebied, telefoonnummer (071) 332 72 36.