Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple introduceert Xcode, de snelste manier om programma's voor Mac OS X te maken

Bunnik, 23 juni 2003 - Apple introduceert vandaag Xcode, een verzameling krachtige tools waarmee ontwikkelaars alles in handen hebben om de volgende generatie Mac OS X-programma's te ontwikkelen. Xcode bevat diverse functies voor professionele ontwikkelaars. Het biedt een snelle, op UNIX gebaseerde ontwikkelomgeving en een unieke gebruikersinterface met krachtige, prestatiegerichte technologieën zoals Fix and Continue, Zero Link en Distributed Build. Bovendien werkt Xcode maar liefst vijf keer sneller dan de vorige generatie ontwikkeltools van Apple. Dat betekent een aanzienlijke tijdwinst bij het maken van programma's voor Mac OS X.

¤oeXcode combineert de kracht van een uitstekende, op UNIX gebaseerde ontwikkelomgeving met een eenvoudige, elegante en veelzijdige gebruikersinterface⤝, aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing bij Apple. â¤oeDe krachtige tools van Xcode zorgen ervoor dat het ontwikkelen van programma's veel minder arbeidsintensief wordt. Xcode is de beste en snelste manier om de nieuwe generatie programma's voor Mac OS X te ontwikkelen.⤝

Met de Fix and Continue-functie van Xcode kan de code van een programma worden gewijzigd terwijl het programma draait. Zo kunnen ontwikkelaars direct zien welk effect een wijziging heeft, zonder het programma opnieuw te hoeven starten. Zero Link zorgt ervoor dat de tijd die nodig is om een programma te ontwikkelen, aanzienlijk wordt verminderd doordat de koppelingsfase voor tussentijdse builds kan worden overgeslagen. Het bouwen van programma's verloopt veel sneller via de Distributed Build-functie, die werkt via Rendezvous en ervoor zorgt dat ontwikkelaars programma's kunnen compileren vanaf meerdere systemen.

De handige gebruikersinterface van Xcode zorgt voor een drastische verhoging van de productiviteit, omdat alle informatie en tools direct toegankelijk zijn vanuit een gestroomlijnde interface die vergelijkbaar is met die van iTunes en iPhoto. Smart Groups, vergelijkbaar met afspeellijsten in iTunes, vormen een veelzijdige, handige nieuwe manier om projecten te ordenen. Fast Find biedt een consistente interface voor zoekopdrachten en bevat een automatische indexeringsfunctie die zoekopdrachten verfijnt zodra ze worden ingevoerd. Code-voltooiing vergroot de nauwkeurigheid, terwijl API-documentatie direct toegankelijk is vanuit de broncode-editor. Hierdoor vermindert de kans op fouten en kunnen ontwikkelaars efficiënter werken. Overstappen van CodeWarrior naar Xcode gaat heel gemakkelijk, omdat CodeWarrior-projectbestanden rechtstreeks in Xcode kunnen worden geïmporteerd.

Xcode ondersteunt de nieuwe technologieën van Apple en biedt alle functionaliteit die nodig is om programma's te optimaliseren voor de nieuwe PowerPC G5-processor van Apple. Ontwikkelaars kunnen met AppleScript en de grafische ontwikkeltools van Apple snel "native" Mac OS X-programma's bouwen die gebruikmaken van de veelzijdige Cocoa-programmeeromgeving en de Aqua-gebruikersinterface van Apple.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Xcode is vanaf 15 september 2003 wereldwijd leverbaar in het Engels en het Japans. Alle geregistreerde deelnemers aan WWDC 2003 ontvangen een gratis exemplaar van de evaluatieversie van Xcode. Select- en Premier-leden van de ADC kunnen de Xcode-evaluatieversie downloaden via de ADC-website.

© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Rendezvous, iTunes, iPhoto, AppleScript, Aqua en Cocoa zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: hijsterborg.p@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl
Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews