Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Vijf miljoen downloads vanaf de iTunes Music Store

Apple levert deze week de miljoenste iPod

Bunnik, 23 juni 2003 - Apple maakt vandaag bekend dat muziekliefhebbers meer dan vijf miljoen nummers van de iTunes Music Store hebben gedownload sinds deze internetwinkel acht weken geleden is geïntroduceerd. Daarbij is meer dan 46 procent van de nummers gekocht als onderdeel van een album. Meer dan 80 procent van de ruim 200.000 nummers die via deze internetwinkel verkrijgbaar zijn, is minimaal één keer gekocht. Apple maakt tevens bekend dat deze week de miljoenste iPod zal worden geleverd. Apple introduceerde de derde generatie van deze ultradraagbare digitale muziekspeler in april van dit jaar. Sinds die tijd is dit apparaat een groot succes onder muziekliefhebbers over de hele wereld.

¤oeDe iTunes Music Store betekent een ingrijpende verandering van de manier waarop mensen muziek aanschaffen⤝, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. â¤oeMet de verkoop van meer dan vijf miljoen nummers in de eerste acht weken zijn onze verwachtingen ver overtroffen. Dit bewijst eens te meer dat veel klanten er de voorkeur aan geven om op legale wijze on line hun muziek aan te schaffen.⤝

â¤oeDe iTunes Music Store maakt duidelijk wat het voor mensen betekent om muziek direct en legaal binnen handbereik te hebben⤝, aldus Doug Morris, CEO van Universal Music Group. â¤oeDe iTunes Music Store laat ons nu al zien hoe muziek in de toekomst zal worden geproduceerd en geconsumeerd.⤝

â¤oeApple heeft de muziekbranche, artiesten en consumenten laten zien dat er een eenvoudige manier is om muziek via het internet te verspreiden en te verkrijgen, die bovendien ook nog eens buitengewoon succesvol is⤝, aldus Roger Ames, voorzitter en CEO van Warner Music Group. â¤oeIedereen in onze branche zoekt naar een oplossing en Apple geeft met de iTunes Music Store aan in welke richting die gezocht moet worden.⤝

In de iTunes Music Store kunnen klanten eenvoudig zoeken in een uitgebreide catalogus van meer dan 200.000 nummers waar ze direct elk gewenst nummer kunnen vinden op titel, artiest of album. Met slechts één muisklik kunnen ze de gewenste nummers kopen en ze direct downloaden naar hun iTunes 4-muziekbibliotheek, voor slechts 99 dollarcent per nummer en zonder abonnementskosten. Gebruikers kunnen nummers van onberispelijke digitale kwaliteit downloaden en voor persoonlijk gebruik op een onbeperkt aantal cd's branden, zonder dat daaraan extra kosten zijn verbonden. Ze kunnen de nummers afspelen op maximaal drie Macintosh computers, naar een onbeperkt aantal iPods kopiëren en gebruiken in andere programma's op de Mac, zoals iPhoto, iMovie en iDVD. Wekelijks worden er duizenden nieuwe titels, nieuwe albums en exclusieve nummers aan de iTunes Music Store toegevoegd. Tegen het einde van het jaar zal de iTunes Music Store ook beschikbaar komen voor het Windows-platform, zodat ook pc-gebruikers nummers kunnen downloaden.

De nieuwe, superdunne iPod biedt ruimte voor tot 7.500 nummers in een behuizing die lichter en dunner is dan twee cd-doosjes. De iPod is de enige draagbare muziekspeler met een automatische synchronisatiefunctie, waarvoor Apple inmiddels patent heeft aangevraagd. Deze innovatieve voorziening kopieert een complete digitale-muziekcollectie automatisch naar de iPod, en werkt de iPod vervolgens bij wanneer de gebruiker de speler de volgende keer aansluit op een Mac of pc. De nieuwe iPod heeft een navigatieschijf en knoppen die werken op basis van aanraking (zonder bewegende onderdelen), een elegant dock met een audio-uitgang voor snelle en eenvoudige aansluiting op de computer of een stereo-installatie, "On-The-Go"-afspeellijsten die de gebruiker direct op de iPod kan creëren en een aanpasbaar hoofdmenu waarmee gebruikers de functies die ze het meest gebruiken in het hoogste menu kunnen zetten.

De iPod-serie bestaat uit een model van 10 GB voor slechts 399 euro inclusief BTW, een model van 15 GB voor 499 euro inclusief BTW en een model met een capaciteit van 30 GB, waarop maar liefst 7.500 nummers passen, voor 599 euro inclusief BTW.

© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iTunes, iPod, iPhoto, iMovie en iDVD zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: hijsterborg.p@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl
Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews