Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple geeft voorbeschouwing van nieuwe Mac OS X-versie, "Panther"

Met meer dan 100 nieuwe functies heeft "Panther" een grote voorsprong op de concurrentie

Bunnik, 23 juni 2003 â¤" Apple geeft vandaag op de WWDC in San Francisco een voorbeschouwing van versie 10.3 van Mac OS X ("Panther"), de nieuwste versie van Mac OS X die eind dit jaar verkrijgbaar zal zijn. Panther is de vierde versie van Mac OS X in vier jaar en vormt een nieuwe standaard op het gebied van desktopbesturingssystemen. Panther bevat meer dan 100 geavanceerde nieuwe functies, waaronder een volledig vernieuwde Finder. Andere opvallende nieuwe kenmerken zijn: Exposé, een revolutionaire nieuwe techniek waarmee gebruikers alle geopende vensters in één oogopslag kunnen bekijken en iChat AV, een complete oplossing voor desktopvideoconferencing voor bedrijven, het onderwijs en consumenten.

"Met Mac OS 10.2 hebben we de concurrentie al het nakijken gegeven, en met Panther vergroten we de afstand nog verder", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Met meer dan 100 nieuwe functies, waarvan sommige heel baanbrekend zijn, is Apple wederom de grote vernieuwer op het gebied van besturingssystemen."

Panther bevat een volledig vernieuwde Finder, die veelgebruikte mappen, harde schijven, netwerkservers, iDisks en verwijderbare media op één plek bij elkaar zet, zodat gebruikers met één klik toegang hebben tot al hun bestanden. De vernieuwde Finder heeft bovendien een razendsnelle zoekfunctie, gekleurde labels waarmee gebruikers hun documenten en projecten precies zo kunnen ordenen als ze zelf willen en een dynamische functie voor het zoeken naar Mac-, Windows- en UNIX-bestandsservers in een netwerk.

Een andere nieuwe functie in Panther is Exposé, een revolutionaire technologie waarmee gebruikers alle geopende vensters in één oogopslag kunnen bekijken en snel kunnen aangeven welk venster op de voorgrond moet worden geplaatst. Exposé rangschikt overlappende vensters op het bureaublad in een handig overzicht, zodat gebruikers snel het gewenste venster kunnen vinden en selecteren. Met Exposé kunnen zelfs alle vensters op het bureaublad tijdelijk worden verborgen, zodat gebruikers snel een bestand op het bureaublad kunnen vinden dat eerder verborgen was onder de geopende vensters. Exposé is een belangrijke interfaceverbetering die gebruikmaakt van de Quartz grafische engine van Mac OS X en ervoor gaat zorgen dat gebruikers heel anders met meerdere bestanden, programma's en projecten kunnen gaan werken.

Voortbouwend op het succes van iChat krijgt instant messaging in Panther een nieuwe dimensie met iChat AV. iChat AV biedt schermvullende video op volledige snelheid via breedbandverbindingen, kraakheldere audio via 56K-modemverbindingen en een vertrouwde, gebruiksvriendelijke interface. iChat AV maakt natuurlijke gesprekken via het internet snel en eenvoudig.

Panther is verder voorzien van FileVault, een nieuwe functie die de inhoud van thuismappen beveiligt via krachtige 128-bits AES-codering. Met FileVault kunnen gebruikers hun volledige thuismap laten coderen, zodat bestanden tijdens het werken automatisch worden gecodeerd en gedecodeerd zonder dat de gebruiker daar iets van merkt. Voor mobiele gebruikers betekent FileVault dat ze onderweg nog veiliger kunnen werken. Wanneer iemand toegang probeert te krijgen tot de account van de gebruiker of wanneer de notebook van de gebruiker wordt gestolen, zijn belangrijke gegevens altijd beschermd door middel van een superveilige codering.

Panther bevat nieuwe functies die het nog gemakkelijker maken om Macs in Windows-netwerken te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn ondersteuning voor op IPSec-gebaseerde VPN-netwerken van Microsoft en Cisco, ondersteuning voor op ActiveDirectory en SMB gebaseerde thuismappen op Windows-servers en verbeterde Windows-integratie in de Finder waarmee op gedeelde printers kan worden afgedrukt.

Mac OS X is het populairste op UNIX gebaseerde besturingssysteem ter wereld. Panther voegt een aantal systeemomvattende verbeteringen toe aan bestaande UNIX-technologieën, zoals X11 voor Mac OS X, belangrijke NFS-snelheidsverbeteringen, een portsmanager voor toegang tot open-sourceprojecten, uitgebreide Kerberos-ondersteuning, een geïntegreerde IPv6-netwerkstack en de mogelijkheid om gebruik te maken van de Quartz grafische engine vanuit Python-programma's.

Andere nieuwe functies in Panther zijn:

⤢ Verbeteringen in het programma Mail. In Mail kunnen berichten nu in handige berichtenreeksen worden geordend en worden geadresseerd via slepen. Verder maakt Mail nu gebruik van een op Safari gebaseerde engine voor het weergeven van e-mail met HTML-opmaak. ⤢ Snel schakelen tussen accounts. Met deze functie kunnen gebruikers een Mac delen en snel van de ene account naar de andere overschakelen zonder dat ze de actieve programma's hoeven te verlaten en volledig hoeven uit te loggen. ⤢ Pixlet. Een in samenwerking met Pixar ontwikkelde codec voor de weergave van prachtige HD-video van studiokwaliteit op de Mac zonder storende afwijkingen. ⤢ Volledig geïntegreerde iDisk. De off-linebestanden van gebruikers worden automatisch met hun bestanden op de .Mac-internetserver gesynchroniseerd zodra ze weer on line zijn. Dit verhoogt de productiviteit, omdat gebruikers lokaal met de bestanden op hun snellere harde schijf kunnen werken waarna de bestanden later automatisch met hun iDisk worden gesynchroniseerd. ⤢ Geïntegreerde faxfunctie. Deze aan Adresboek gekoppelde faxfunctie maakt het verzenden en ontvangen van faxen net zo gemakkelijk als afdrukken. De gebruiker kan zelfs voorbladen toevoegen. ⤢ Lettertypencatalogus. Een nieuw programma voor het beheer van lettertypen op systeemniveau. Gebruikers kunnen lettertypen met één klik installeren en een voorvertoning van een lettertype weergeven door er dubbel op te klikken. Lettertypencatalogus heeft een intuïtieve, op iTunes lijkende interface waarmee gebruikers lettertypensets kunnen beheren en lettertypen kunnen zoeken, activeren en deactiveren. ⤢ Verbeteringen in het programma Voorvertoning. Voorvertoning is het snelste programma ter wereld voor het weergeven van PDF-bestanden. Het heeft een razendsnelle zoekfunctie die vliegensvlug een index van zoekresultaten voor een PDF aanmaakt. Daarnaast bevat Voorvertoning ondersteuning voor URL's, voor de PDF 1.4-structuur en voor het selecteren en kopiëren van tekst. Voorvertoning benut de sterke verbeteringen in de filtertechnologie van Quartz, zoals kleurbereikconversie, sampling van afbeeldingen en compressie voor geavanceerde PDF-workflows.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac OS X 10.3 (Panther) is vanaf het einde van dit jaar verkrijgbaar via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 139 euro exclusief BTW.

© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Finder, iChat, Quartz, Safari, iTunes en Apple Store zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: hijsterborg.p@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl
Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews