Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple geeft voorbeschouwing van Mac OS X Panther Server

Inclusief Automatic Setup, Open Directory 2, Samba 3 en JBoss-applicatieserver

Bunnik, 23 juni 2003 â¤" Apple geeft vandaag een voorbeschouwing van Mac OS X Server versie 10.3, de nieuwste versie van het bekroonde, op UNIX gebaseerde serverbesturingssysteem van Apple waarmee gebruikers eenvoudig populaire open-sourceproducten voor Mac-, Windows- en Linux-clients kunnen implementeren. Panther Server biedt zakelijke gebruikers en gebruikers in het onderwijs krachtige open-sourcevoorzieningen en innovatieve, gebruiksvriendelijke serverbeheermogelijkheden. Panther Server bevat talloze nieuwe functies, zoals Automatic Setup voor eenvoudige configuratie van meerdere servers, Open Directory 2 voor schaalbare adreslijst- en identiteitscontrolevoorzieningen via LDAP en Kerberos, Samba 3 waarmee Windows-clients kunnen inloggen en thuismappen kunnen benaderen, en de JBoss-applicatieserver waarop krachtige J2EE-programma's kunnen worden uitgevoerd.

â¤oeDe populairste oplossingen op het gebied van open-sourcetechnologie, zoals Samba en Apache, worden in Panther Server gecombineerd met het legendarische gebruiksgemak van Apple⤝, zegt Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Product Marketing van Apple. â¤oeDit resulteert in een krachtig, op standaarden gebaseerd besturingssysteem dat uiterst veelzijdig is. Zo worden Mac-, Windows- en Linux-werkgroepen ondersteund en kunnen dynamische websites met krachtige webvoorzieningen worden gehost.⤝

Een van de sterke nieuwe voorzieningen van Panther Server is Automatic Setup, waarmee een reeks Xserve-systemen net zo snel kan worden geconfigureerd als één enkele server. Dankzij deze revolutionaire nieuwe voorziening kunnen systeembeheerders een onbeperkt aantal servers configureren met behulp van configuratie-instellingen die zijn opgeslagen op een directoryserver, extern FireWire-apparaat, USB-opslagapparaat of een iPod.

Apple is de eerste grote fabrikant die een serverbesturingssysteem op de markt brengt met Samba 3, de nieuwste versie van het open-sourceproject dat snelle en betrouwbare bestands- en afdrukvoorzieningen voor Windows-clients biedt. Met Samba 3 kunnen Windows-gebruikers rechtstreeks via een inlogvenster op hun pc op de Panther Server inloggen. Via Panther Server kunnen tevens Windows-thuismappen worden benaderd. Bovendien biedt Panther Server ondersteuning voor roamingprofielen van Windows. Dankzij de nauwe integratie van Samba 3 met Open Directory van Apple kunnen Panther Server-gebruikers hun accounts eenvoudig benaderen vanaf zowel een Mac als een Windows-pc.

Verder bevat Panther Server de volgende netwerkvoorzieningen die zijn gebaseerd op open standaarden en ontworpen voor omgevingen met meerdere clients: ⤢ Open Directory 2, een adreslijst- en identiteitscontrolevoorziening via LDAP en Kerberos die is gebaseerd op OpenLDAP, Berkeley DB en Kerberos KDC van MIT die garant staat voor professionele schaalbaarheid en veiligheid ⤢ een splinternieuwe mailserver die volledig is herzien op basis van de open-source Postfix SMTP- en Cyrus IMAP- en POP-servers en een open architectuur biedt voor de integratie van spam- en viruswerende producten en SSL voor beveiligd e-mailverkeer ⤢ een nieuwe, geïntegreerde VPN Server ter ondersteuning van Mac OS X-, Windows- of UNIX-clients die gebruikmaken van PPTP- en L2TP-â¤oetunneling⤝-protocollen ⤢ een nieuwe versie van Apache, 's werelds populairste webserver, en Apache Tomcat en Apache Axis voor het maken van krachtige webvoorzieningen ⤢ de nieuwe JBoss-applicatieserver en nieuwe implementatietools voor applicaties waarmee J2EE-applicaties eenvoudiger dan ooit kunnen worden ontwikkeld en geïmplementeerd.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac OS X Server versie 10.3 (codenaam â¤oePanther Server⤝) is aan het eind van dit jaar verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en via erkende Apple resellers. Voor de versie voor 10 clients geldt een adviesprijs van 579 euro exclusief BTW en voor de versie voor een onbeperkt aantal clients is de adviesprijs 1149 euro exclusief BTW.

© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Xserve, FireWire, iPod en Apple Store zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: hijsterborg.p@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl
Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews