Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple introduceert iChat AV en de iSight

Videoconferenties voor iedereen

Bunnik, 23 juni 2003 - Apple maakt vandaag een enorme doorbraak op het gebied van videoconferenties bekend: het programma iChat AV en de iSight, de digitale videocamera van Apple. Met deze twee nieuwe Apple producten kunnen Mac-gebruikers videoconferenties van hoge kwaliteit voeren via elke breedbandverbinding. Dit betekent een ware revolutie op het gebied van communicatie tussen zakenpartners, collega's in het onderwijs, vrienden en familieleden. Met iChat AV kunnen zelfs audioconferenties worden gehouden via een inbelverbinding met het internet. Er zijn geen ingewikkelde installaties of configuraties nodig; gebruikers hoeven alleen de iChat AV-software te installeren en een FireWire-videocamera en microfoon op de computer aan te sluiten. Chatvrienden die beschikken over audio- of videoconferentiemogelijkheden, worden automatisch in de buddylijst weergegeven. Met één klik op de knop kunnen gebruikers een video- of audioconferentie starten. iChat AV is een belangrijk onderdeel van Panther, versie 10.3 van Mac OS X, die later dit jaar wordt verwacht. Bovendien is nu al een bètaversie van iChat AV beschikbaar voor Mac OS X versie 10.2.

iChat AV kan in principe worden gebruikt met elke FireWire-videocamera. De iSight, de digitale videocamera van Apple, is echter speciaal ontworpen voor videoconferenties en biedt een scherp beeld en dankzij de geïntegreerde dual-element microfoon met ruisonderdrukking een glashelder geluid. De iSight is kleiner en lichter dan de meeste mobiele telefoons en wordt geleverd met een uniek draai- en kantelmechanisme, waardoor gesprekken persoonlijker en natuurlijker zijn. De iSight is per direct beschikbaar en is een typisch voorbeeld van de unieke kwaliteit van Apple om een nauw geïntegreerde hardware- en software-oplossing op de markt te brengen.

¤oeiChat AV is een geweldige vooruitgang in de communicatie tussen computergebruikers. Ze kunnen nu met één muisklik videoconferenties voeren met hun collega's, vrienden en familieleden⤝, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. â¤oeMet iChat AV en de iSight kan werkelijk iedereen videoconferenties houden en dankzij het legendarische gebruiksgemak van Apple kan men binnen vijf minuten aan de slag.⤝

iChat AV, de persoonlijke videoconferentie-oplossing van Apple, bouwt voort op het succes van het instant-messagingprogramma iChat in Mac OS X en biedt veel nieuwe mogelijkheden voor rechtstreekse communicatie. Dankzij schermvullende, bewegende videobeelden van hoge kwaliteit via breedband, kristalhelder geluid via een 56K-modem en een vertrouwde, gebruiksvriendelijke interface kunnen gebruikers met iChat AV direct en eenvoudig op een natuurlijke wijze via het internet communiceren. In de buddylijst van iChat verschijnen automatisch symbolen die aangeven welke chatpartners over mogelijkheden voor video- of audioconferenties beschikken. Met één muisklik kan op kantoor, thuis of vanaf elke gewenste locatie een conversatie worden gestart.

De iSight is een zeer gebruiksvriendelijke, lichte en draagbare camera met een oersterke aluminium legering. De camera is voorzien van een speciaal ontworpen autofocuslens en een geavanceerde CCD-sensor voor afbeeldingen met een hoge resolutie en bewegende videobeelden met een snelheid tot 30 beelden per seconde. De iSight bevat een geïntegreerde microfoon die omgevingsgeluid onderdrukt, zodat gebruikers kunnen genieten van een kristalhelder digitaal geluid. Dankzij de ingebouwde processor worden kleuren, witbalans, scherpte en contrast automatisch ingesteld, zodat het beeld altijd helder en scherp is en de kleuren betrouwbaar zijn, zelfs in slecht verlichte omgevingen.

De iSight kan het best boven op een computerscherm worden geplaatst, zodat de camera met het geïntegreerde draai- en kantelmechanisme in elke gewenste positie kan worden gedraaid waardoor het gevoel van een natuurlijk gesprek wordt versterkt. De uiterst draagbare iSight is kleiner en lichter dan de meeste mobiele telefoons. Het geluid, het beeld en de stroomtoevoer worden via één FireWire-kabel overgebracht, zodat gebruikers de camera op elke PowerBook G4 of iBook kunnen installeren en direct een videoconferentie kunnen houden. Hierdoor kunnen reizigers onderweg altijd contact houden met vrienden en familieleden.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De tijdelijke bètaversie van iChat AV kan per direct gratis worden gedownload vanaf www.apple.com/nl/ichat. Voor gebruik van iChat AV is Mac OS X versie 10.2.5 vereist. Voor het houden van videoconferenties is een Macintosh computer met een PowerPC G3-processor van 600 MHz of sneller vereist. De definitieve versie van iChat AV zal deel uitmaken van versie 10.3 van Mac OS X (die later dit jaar wordt verwacht).

De iSight-videocamera is nu verkrijgbaar via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore), via de Apple verkooppunten en via erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 169 euro inclusief BTW. Voor het gebruik van de iSight is iChat AV Public Beta en Mac OS X versie 10.2.5 of hoger nodig.

Voor versie 10.2 van Mac OS X is minimaal 128 MB geheugen vereist. Dit besturingssysteem kan worden gebruikt op de volgende Apple computers: eMac, iMac, iBook, Power Macintosh G3, Power Mac G4 en elke PowerBook die is geïntroduceerd na mei 1998.

© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iChat, iSight, FireWire, PowerBook, iBook, Apple Store, eMac, iMac, Power Macintosh en Power Mac zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: hijsterborg.p@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl
Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews