Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple introduceert 's werelds snelste personal computer: de Power Mac G5

De eerste 64-bits-desktopprocessor en de eerste 1-GHz-frontsidebus

Bunnik, 23 juni 2003 â¤" Apple introduceert vandaag op de WWDC in San Francisco 's werelds snelste* personal computer: de Power Mac G5 met de eerste 64-bits-desktopprocessor en de eerste 1-GHz-frontsidebus. De Power Mac G5 is voorzien van de revolutionaire PowerPC G5-processor, die is ontwikkeld door IBM en Apple. De Power Mac G5 is de eerste personal computer met 64-bits-verwerkingstechnologie voor ongeëvenaarde geheugenuitbreiding (tot 8 GB) en geavanceerde 64-bits-rekenkracht waarop ook bestaande 32-bits-programma's native kunnen worden uitgevoerd.

â¤oeDe 64-bits-revolutie is begonnen, en de personal computer zal nooit meer hetzelfde zijn⤝, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. â¤oeDe nieuwe Power Mac G5 combineert 's werelds eerste 64-bits-desktopprocessor met de eerste 1-GHz-frontsidebus en tot 8 GB geheugen en verslaat daarmee de snelste Pentium 4-systemen en Xeon-systemen met twee processors zowel in standaardbenchmarktests als bij het gebruik van professionele programma's in de praktijk.⤝

Dankzij de twee PowerPC G5-processors van 2,0 GHz met elk een onafhankelijke 1-GHz-frontsidebus biedt de Power Mac G5-serie een systeembandbreedte van 16 GBps. Dit is een hogere bandbreedte dan welke andere personal computer dan ook. De Power Mac G5-serie is bovendien voorzien van geheugen met de grootst mogelijke bandbreedte (128-bits DDR SDRAM van 400 MHz, met een doorvoersnelheid tot 6,4 GBps), van de snelste PCI-interface die beschikbaar is voor een desktopcomputer (133-MHz PCI-X) en geavanceerde AGP 8X Pro grafische voorzieningen. Dit alles wordt geleverd in een prachtige nieuwe, professionele aluminium behuizing met een innovatief computergestuurd koelsysteem voor een stille werking.

De PowerPC G5-processor is het resultaat van een strategisch samenwerkingsverband tussen Apple en IBM. De PowerPC G5 heeft een frequentie tot 2 GHz en is de eerste 64-bits-verwerkingstechnologie voor desktopcomputers waarop ook 32-bits-programma's native kunnen worden uitgevoerd. De architectuur van de PowerPC G5-processor is gebaseerd op een volledig nieuwe uitvoeringskern met een ongekende parallelle rekenkracht voor niet minder dan 215 â¤oein-flight⤝-instructies, volledige symmetrische multiprocessing, twee extra nauwkeurige floating point eenheden en een geoptimaliseerde Velocity Engine. De PowerPC G5-processors worden vervaardigd in IBM's geavanceerde 3 miljard kostende fabriek in East Fishkill (Verenigde Staten).

Volgens de resultaten van de SPEC CPU 2000-benchmarktests en de meestgebruikte prestatietests voor professionele programma's is de nieuwe Power Mac G5 's werelds snelste personal computer. Voor de uitvoering van deze tests werd de Power Mac G5 vergeleken met Pentium 4-systemen van 3,0 GHz en Xeon-systemen met twee processors van 3,06 GHz.

⤢ In drie van de vier belangrijkste SPEC CPU 2000-benchmarktests kwam de Power Mac G5 als beste naar voren. Voor een eerlijke vergelijking werden alle tests uitgevoerd met dezelfde industriestandaard GCC 3.3-compiler. ⤢ Uit de resultaten van de SPECfp_base2000-tests, waarmee de floating point prestaties van één processor worden gemeten, bleek dat de Power Mac G5 maar liefst 21 procent sneller is dan een pc met een Pentium 4-processor van 3,0 Ghz. Uit de resultaten van de SPECint_base2000-tests, waarmee integerprestaties van één processor worden gemeten, bleek dat de Power Mac G5 10 procent langzamer is dan een pc met een Pentium 4-processor van 3,0 Ghz. ⤢ Uit de resultaten van de tests van systemen met twee processors kwam de Power Mac G5 verreweg als beste naar voren. Deze tests bepalen welke personal computer het snelst is, omdat systemen met twee processors sneller zijn dan systemen met één processor. Uit de resultaten van de SPECfp_rate_base2000-tests, waarmee de totale drijvende-kommadoorvoer van systemen wordt gemeten, bleek dat de Power Mac G5 maar liefst 41 procent sneller is dan een Xeon-werkstation met twee processors van 3,06 GHz. Uit de resultaten van de SPECint_rate_base2000-tests, waarmee de totale integerdoorvoer wordt gemeten, bleek dat de Power Mac G5 drie procent sneller is dan een Xeon-werkstation met twee processors van 3,06 GHz.

De Power Mac G5 presteert niet alleen in de meestgebruikte benchmarktests beter dan Pentium 4-systemen en Xeon-systemen met twee processors. Ook uit de prestatietests van de populairste programma's voor creatieve professionals is gebleken dat de Power Mac G5 ook beduidend sneller is dan Pentium 4-systemen en Xeon-systemen met twee processors:

⤢ Uit een test waarin 45 veelgebruikte bewerkingen werden uitgevoerd, kwam naar voren dat Adobe Photoshop op de Power Mac G5 twee keer zo snel werkt als op een Xeon-werkstation met twee processors van 3,06 GHz. ⤢ Logic Audio kan op de Power Mac G5 bijna 40 procent meer nummers met nagalm afspelen dan Cubase SX op een Xeon-werkstation met twee processors van 3,06 GHz. ⤢ Genentech Blast werkt op een Power Mac G5 tot vijf keer sneller dan op een Xeon-werkstation met twee processors van 3,06 GHz.

De Power Mac G5 beschikt niet alleen over een ongelooflijke rekenkracht, maar tevens over geavanceerde uitbreidingsmogelijkheden dankzij de twee seriële ATA-interfaces met een snelheid van 1,5 Gbps, de snelste PCI-interface die beschikbaar is voor desktop computers met één 64-bits PCI-X-sleuf van 133 MHz en twee 64-bits PCI-X-sleuven van 100 MHz en AGP 8X Pro grafische voorzieningen die voldoen aan de voedings- en temperatuurvereisten van geavanceerde professionele videokaarten. De Power Mac G5 wordt standaard geleverd met een NVIDIA GeForceFX 5200-videokaart of een ATI Radeon 9600 Pro-videokaart. Als maatwerkoptie voor professioneel 3D-ontwerp, visualisatie en de weergave van games, kan de Power Mac G5 ook worden geleverd met een ATI Radeon 9800 Pro-videokaart. Dit is een werkstationvideokaart met shaders per pixel en vertex en met een verbluffende vulsnelheid van 3 miljard textuurpixels per seconde.

Voor de creatieve professional beschikt de Power Mac G5 over supersnelle verbindingsmogelijkheden en I/O dankzij Gigabit Ethernet, FireWire 800, twee FireWire 400-poorten, drie USB 2.0-poorten, ondersteuning voor twee beeldschermen, optische digitale geluidsinvoer en -uitvoer, analoge geluidsinvoer en uitvoer en een koptelefoonaansluiting. Het systeem ondersteunt tevens draadloos netwerken met een snelheid van 54 Mbps via AirPort Extreme en is voorbereid voor Bluetooth om draadloos verbinding te kunnen maken met een groot aantal voor Bluetooth geschikte randapparaten.

De Power Mac G5 heeft een prachtige behuizing die is gemaakt van een legering van geanodiseerd aluminium en die speciaal is ontworpen voor de meest veeleisende professionals. Deze nieuwe behuizing bevat vier onafhankelijk gestuurde warmtezones voor een geavanceerd beheer van de luchtstroom. Elke zone bevat een ventilator die apart wordt aangestuurd op basis van een geavanceerde combinatie van warmte- en voedingcontrole. Dit heeft tot resultaat dat de Power Mac G5 twee keer zo stil is als de Power Mac G4. De gebruiker heeft via het eenvoudig te openen toegangspaneel in de behuizing gemakkelijk toegang tot de interne componenten, zodat extra geheugen, harde schijven, optische eenheden of een AirPort Extreme-kaart kunnen worden geïnstalleerd zonder dat daar gereedschap voor nodig is. Dankzij de handvaten aan de voor- en achterzijde kunnen professionele gebruikers de Power Mac G5 snel en veilig verplaatsen. En omdat de FireWire- en USB2-poorten en de koptelefoonaansluiting zich aan de voorzijde bevinden, zijn veelgebruikte randapparaten heel eenvoudig aan te sluiten.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De Power Mac G5 met een adviesprijs van 2799 euro exclusief BTW heeft de volgende specificaties:

⤢ twee 64-bits PowerPC G5-processors van 2,0 GHz; ⤢ twee onafhankelijke frontsidebussen van 1 GHz; ⤢ 512 MB tweekanaals (128-bits) DDR-geheugen van 400 MHz; ⤢ 8 DIMM's, maximaal 8 GB geheugen;
⤢ seriële ATA harde schijf van 160 GB;
⤢ sleuf voor AGP 8X Pro-videokaart;
⤢ RADEON 9600 Pro - 64 MB DDR;
⤢ 3 PCI-X-sleuven (één 64-bits van 133 MHz, twee 64-bits van 100 MHz); ⤢ SuperDrive met viervoudige snelheid.

De Power Mac G5 met een adviesprijs van 2199 euro exclusief BTW heeft de volgende specificaties:

⤢ 64-bits PowerPC G5-processor van 1,8 GHz;
⤢ frontsidebus van 900 MHz;
⤢ 512 MB tweekanaals (128-bits) DDR-geheugen van 400 MHz; ⤢ 8 DIMM's, maximaal 8 GB geheugen;
⤢ seriële ATA harde schijf van 160 GB;
⤢ sleuf voor AGP 8X Pro-videokaart;
⤢ NVIDIA GeForce FX 5200 Ultra â¤" 64 MB DDR;
⤢ 3 PCI-X-sleuven (één 64-bits van 133 MHz, twee 64-bits van 100 MHz); ⤢ SuperDrive met viervoudige snelheid.

De Power Mac G5 met een adviesprijs van 1899 euro exclusief BTW heeft de volgende specificaties:

⤢ 64-bits PowerPC G5-processor van 1,6 GHz;
⤢ frontsidebus van 800 MHz;
⤢ 256 MB tweekanaals (128-bits) DDR-geheugen van 333 MHz; ⤢ 4 DIMM's, maximaal 4 GB geheugen;
⤢ seriële ATA harde schijf van 80 GB;
⤢ sleuf voor AGP 8X Pro-videokaart;
⤢ NVIDIA GeForce FX 5200 Ultra â¤" 64 MB DDR;
⤢ 3 PCI-sleuven (64-bits, 33 MHz);
⤢ SuperDrive met viervoudige snelheid.

De Power Mac G5-serie is vanaf augustus verkrijgbaar en wordt geleverd met Mac OS X 10.2.7 inclusief Mail, iChat, Safari, Sherlock, Adresboek, QuickTime, iLife (bevat iTunes, iPhoto, iMovie en iDVD), iSync, iCal, Dvd-speler, Classic-omgeving, Acrobat Reader, Art Directors Toolkit, EarthLink, FAXstf, FileMaker Pro-evaluatieversie, GraphicConverter, Microsoft Internet Explorer, Microsoft Office v. X Test Drive, OmniGraffle, OmniOutliner en Developer Tools (specificaties kunnen per land verschillen).

De Power Mac G5 kan tevens als maatwerkconfiguratie (build-to-order, BTO) worden besteld bij de Apple Store (www.apple.com/nlstore). De volgende opties zijn onder andere verkrijgbaar: tot 8 GB RAM, harde schijven van 250 GB, een gecombineerde dvd-rom/cd-rw-eenheid, videokaarten (NVIDIA GeForce FX 5200, ATI Radeon 9600, ATI Radeon 9800), AirPort Extreme-kaart, Bluetooth-module en een Apple Fibre Channel PCI-kaart.


* â¤oe's Werelds snelste⤝ gebaseerd op SPEC CPU 2000 benchmarkresultaten en meestgebruikte professioneel prestatietests, vergeleken met een Dell Dimension 8300 met een Pentium 4 van 3 GHz en een Dell Precision 650 met twee Xeon-processors van 3,06 GHz. SPEC CPU 2000-benchmarktests uitgevoerd met GCC 3.3 en onafhankelijk getest. Professionele programma's getest door Apple, juni 2003.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve software, hardware en internetproducten.

© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Power Mac, Velocity Engine, FireWire, AirPort, Safari, Sherlock, QuickTime, iLife, iTunes, iChat, iPhoto, iMovie, iDVD, iCal en Apple Store zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. SPEC is een gedeponeerd handelsmerk van SPEC (Standard Performance Evaluation Corporation). Raadpleeg http://www.spec.org voor meer informatie. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.
---

Ontwikkelaars razend enthousiast over de prestaties van de Power Mac G5

Adobe
â¤oeDankzij de inspanningen van onze engineers werkt Photoshop op de Power Mac G5 twee keer zo snel als op de voorgaande Apple systemen⤝, aldus Greg Gilley, vice president Graphics Applications Development van Adobe. â¤oeDe verdere ontwikkeling van Photoshop voor de Macintosh zal erop gericht zijn de kracht van Mac OS X en de uitmuntende hardewareprestaties van de nieuwe generatie Power Mac G5-computers tot het uiterste te benutten.⤝

Luxology
â¤oeWe zijn erg onder de indruk van de prestaties van de chip en de zeer brede pijpleidingen op het moederbord, waardoor onze 3D-technologie in real time beter tot zijn recht komt dan we ooit hadden durven hopen⤝, aldus Brad Peebler, President en medeoprichter van Luxology.

Pixar
â¤oeWe hebben onze RenderMan-benchmarktests op de computer uitgevoerd en kunnen met de hand op het hart verklaren dat de Power Mac G5 de snelste desktopcomputer ter wereld is⤝, aldus Ed Catmull, President van Pixar.

Macromedia
â¤oeOnze producten vormen samen met de nieuwe Power Mac G5 van Apple de ideale combinatie voor ontwikkelaars⤝, aldus Norm Meyrowitz, President van Macromedia Products bij Macromedia.

Digidesign
â¤oeDe kwaliteit van digitaal geluid is in hoge mate afhankelijk van de beschikbare processorkracht. De nieuwe Power Mac G5 biedt onze klanten precies wat ze willen, namelijk ontzettend veel kracht en een fantastisch besturingssysteem dat subliem werkt⤝, zegt Dave Lebolt, General Manager van Digidesign en Vice President van Avid Technology.

Alias Wavefront
â¤oeAlias Wavefront is zeer verheugd over de resultaten van de eerste tests met het gebruik van Maya op de Power Mac G5⤝, aldus Kevin Tureski, General Manager voor Maya Engineering bij Alias Wavefront. â¤oeNiet alleen bij weergave, maar ook bij rendering werkt ons programma op de Power Mac G5 twee keer zo snel. Onze klanten zullen de Power Mac G5 ongetwijfeld met veel enthousiasme ontvangen.⤝

Wolfram
â¤oeDe Power Mac G5 is de droom van elke wetenschapper⤝, aldus Theodore Gray, medeoprichter van Wolfram Research. â¤oeVersie 5 van Mathematica biedt uitgebreide ondersteuning voor grootschalige numerieke lineaire algebra, lineaire programmering en PDE's, en voor dit soort bewerkingen is de Power Mac G5 gewoonweg ideaal. Iedereen die werkt met Mathematica doet er verstandig aan eens serieus na te denken over een Power Mac G5.⤝

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: hijsterborg.p@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl
Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews