Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple en IBM introduceren de PowerPC G5-processor

Eerste 64-bits-desktopprocessor ter wereld vormt hart van 's werelds snelste personal computer

Bunnik, 23 juni 2003 - Apple en IBM introduceren vandaag gezamenlijk de eerste 64-bits-desktopprocessor ter wereld: de PowerPC G5. De nieuwe PowerPC G5-processor is gebaseerd op de toonaangevende POWER-architectuur van IBM en is geoptimaliseerd voor gebruik in personal computers. De PowerPC G5-processor vormt het hart van de Power Mac G5, de snelste desktopcomputer ter wereld, die eveneens vandaag door Apple wordt geïntroduceerd.

"De komst van de PowerPC G5 betekent dat alles helemaal anders wordt. Deze razendsnelle 64-bits-processor vormt het hart van onze nieuwe Power Mac G5, die daarmee de snelste desktop computer ter wereld is", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "IBM levert de meest geavanceerde processorarchitectuur die momenteel beschikbaar is. Bovendien is de expertise van IBM op het gebied van de fabricage van processors ongeëvenaard. En dit is nog maar het begin van een lange en ongetwijfeld productieve relatie."

"Apple en IBM werken al meer dan tien jaar samen. De ontwikkeling van de Power PC G5 is echter het begin van een nieuwe en veel intensievere vorm van samenwerking. Apple heeft nu toegang tot een enorm pakket geavanceerde IBM-technologieën die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik in snelle, krachtige servers en supercomputers", aldus John Kelly, senior vice president en groepsmanager van de IBM Technology Group. "De Power Mac G5 is het resultaat van de innovatieve rol van Apple op IT-gebied in combinatie met de toonaangevende processortechnologie van IBM. Bovendien geven we hiermee een voorproefje van het soort technologische vernieuwingen dat onze klanten in de toekomst van onze nieuwe relatie kunnen verwachten."

De PowerPC G5 betekent een doorbraak op het gebied van de prestaties van microprocessors. De PowerPC G5, die kon worden ontwikkeld dankzij de toonaangevende, geavanceerde procestechnologie van IBM, biedt creatieve professionals ongeëvenaarde 64-bits-computerkracht. Uiteraard kan de processor daarnaast ook "native" met 32-bits-programma's werken. De PowerPC G5 heeft een kloksnelheid tot 2 GHz en kan gegevens verwerken uit een verbluffende hoeveelheid geheugen van 18 exabyte (18 miljard miljard bytes). De nieuwe PowerPC-architectuur is gebaseerd op een compleet nieuwe uitvoeringskern. Deze kan een enorme hoeveelheid parallelle berekeningen uitvoeren die resulteren in het ongekende aantal van 215 "in-flight"-instructies. De architectuur voorziet daarnaast in volledige symmetrische multi-processing, twee "double-precision"-floating point-eenheden en een geoptimaliseerde Velocity Engine.

IBM produceert de PowerPC G5 in het nieuwe, uiterst geavanceerde 300-mm-productiecentrum in East Fishkill, New York (kosten: drie miljard dollar), met gebruikmaking van de nieuwste productietechnologieën. Voor de productie van de razendsnelle en van diverse nieuwe functies voorziene nieuwe processor gebruikt IBM ultradunne circuits van niet meer dan 130 nanometer (dat is 800 maal dunner dan een haar van een mens). De PowerPC G5 bevat koperen verbindingen met een totale lengte van bijna 345 meter en 58 miljoen transistors, die zijn gebaseerd op de uiterst efficiënte SOI-technologie (Silicon On Insulator) van IBM.

The PowerPC G5 processor is voorzien van een innovatieve 1-GHz processorinterface die de informatie razendsnel doorstuurt naar de G5-systeemcontroller. Deze interface biedt de processor een ongekende bandbreedte tot 8 GBps, snel genoeg om een speelfilm binnen een seconde te verwerken. De PowerPC G5-architectuur ondersteunt 64-bits-berekeningen voor nieuwe programma's en biedt daarnaast naadloze ondersteuning voor de bestaande 32-bits-software. De G5-systeemcontroller is ontwikkeld door Apple en behoort tot de snelste ASIC's (Application Specific Integrated Circuits) die momenteel in de computerindustrie worden gebruikt. De G5-systeemcontroller, die speciaal is ontworpen met het oog op een optimale systeemintegratie, heeft een geavanceerde point-to-point-architectuur die overal in het systeem zorgt voor een maximale bandbreedte. De controller is uitgerust met een aantal zeer snelle interfaces: een processorinterface van 1 GHz, een 128-bits DDR-geheugeninterface van 400 MHz, een HyperTransport-interface van 800 MHz en een AGP 8X Pro grafische interface.

IBM wordt algemeen erkend als vernieuwer in de chipindustrie. Zo was IBM de pionier van vernieuwende technologieën als de energiezuinige bedrading van koper in plaats van aluminium, snellere SOI- (Silicon On Insulator) en silicium-germanium-transistors en verbeterde "low-k" diëlektrische isolatie van chipbedrading. Dankzij deze en andere nieuwe technologieën is IBM al tien jaar lang houder van het grootste aantal patenten in de Verenigde Staten. Meer informatie over IBM Microelectronics vindt u op: www.ibm.com/chips.

IBM Microelectronics heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de positie van IBM als belangrijkste leverancier van informatietechnologie ter wereld. IBM Microelectronics ontwikkelt, produceert en levert geavanceerde technologieën, producten en diensten op het gebied van halfgeleiders en verbindingen. Het bedrijf richt zich op drie hoofdgebieden: op maat gebouwde ASIC-chips, standaard-chipproducten op basis van de PowerPC-technologie en hightech-productieprocessen. De superieure geïntegreerde oplossingen van IBM Microelectronics zijn verwerkt in de producten van veel gerenommeerde elektronicafabrikanten.

© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Power Mac en Velocity Engine zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: hijsterborg.p@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl
Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews