Gemeente Amersfoort

Botulisme aangetroffen in enkele Amersfoortse vijvers

datum: 23 juni 2003

De afgelopen weken is het warm zomerweer geweest, waarbij de stadswateren zijn opgewarmd. Dan kan botulisme ontstaan. In een aantal vijvers van Amersfoort is het dan ook al aangetroffen. Op de Dreef in het Soesterkwartier is vastgesteld dat het water besmet is met botulisme. Ook de vijver van Emiclaer lijkt besmet met botulisme, omdat hier veel dode vissen ronddrijven. Het is echter nog niet met zekerheid vastgesteld. Botulisme veroorzaakt verlammingsverschijnselen bij watervogels en vissen, waaraan de dieren uiteindelijk sterven.

Botulisme ontstaat tijdens de groei van een bacterie die normaalgesproken overal in het oppervlakte-water in beperkte mate voorkomt. Maar wanneer de watertemperatuur hoog is, het water weinig zuurstof bevat en juist wel veel eiwit (bijvoorbeeld een dode vogel), breidt de bacterie zich explosief uit. Vooral watervogels en vissen zijn slachtoffer van botulisme. Watervogels krijgen verlammings-verschijnselen aan kop en vleugels. Vogels die eraan zijn gestorven hebben vaak een slappe, verdraaide nek en gestrekte poten. Besmette vissen happen naar lucht en zwemmen moeizaam.

Besmet water vermijden
In Nederland komt botulisme zelden voor bij mensen. Het oppervlaktewater is niet giftig. Mensen kunnen alleen ziek worden wanneer ze stukjes kadaver met botulisme opeten of inslikken. Heel soms komt wondbotulisme voor, de bacterie groeit dan in een wondje. Het is van belang dat kinderen geen water ingaan of met water spelen, als zich daarin zieke of dode dieren bevinden. Dat geldt ook voor huisdieren. Zij lopen overigens, net als mensen, niet of nauwelijks gevaar. Botulisme uit zich bij mensen in eerste instantie vooral door misselijkheid, duizeligheid en een droge mond. Daarna volgt wazig zien, slecht verdragen van licht en spierslapte. Wie deze symptomen waarneemt en mogelijk in contact is geweest met besmet water, kan het best de huisarts waarschuwen.

Dode watervogels of vissen melden
Wie dode watervogels of vissen ziet, kan dit melden bij de Servicetelefoon van de gemeente, telefoon (033) 469 48 69. Bij die vermelding is van belang: datum en tijdstip, vindplaats (nauwkeurig omschreven), aantal en soort dode of zieke dieren. Het is belangrijk dat de gemeente zieke of dode vogels en vissen zo snel mogelijk uit het water kan verwijderen, want elk dood dier is een nieuwe botulismehaard. Het is niet de bedoeling dat omwonenden dit zelf doen. Verder is het beter in deze tijd de eenden niet te voeren. Een grote hoeveelheid brood in het water verlaagt de hoeveelheid zuurstof en zorgt voor extra eiwit. Niet voeren draagt bij aan een betere waterkwaliteit.