Gemeente Amersfoort

Reconstructie Barchman Wuytierslaan gereed

datum: 23 juni 2003

Eind deze week komt de reconstructie van de Barchman Wuytierslaan gereed. Vanaf vrijdag
27 juni wordt de opgeknapte weg opengesteld voor alle verkeer. Automobilisten vanuit Soest en Soesterberg - met bestemming centrum of het centraal station - kunnen dan weer gewoon gebruik maken van de Barchman Wuytierslaan. Daarmee neemt de druk op de Amsterdamseweg af.

Noodzakelijke werkzaamheden aan het riool, achterstallig onderhoud en klachten van bewoners over de hoge snelheden van het doorgaand verkeer, waren aanleiding voor de gemeente om de weg op te knappen en opnieuw in te richten. De uitvoering startte in de loop van januari en stuitte direct op vorstverlet. In de afgelopen maanden is de vertraging echter ingelopen zodat de laan nu conform planning opgeleverd wordt.

Nieuwe inrichting
Naast het vervangen van het riool, is de afgelopen maanden een nieuwe inrichting gerealiseerd. Om het verkeer af te remmen is de rijweg versmald. Zo ontstond ruimte voor verbreding van het zuidelijke fietspad en werd fietsverkeer in twee richtingen mogelijk. Het fietspad is verhard met rood asfalt. Van het fietspad aan de noordzijde is nu een voetpad gemaakt. Dit voetpad is als asfaltpad doorgezet tot aan de ingang van het NS-parkeerterrein.

De uitmonding van de zijwegen zijn als zogenaamde inritconstructies uitgevoerd. Dit betekent dat het fietsverkeer nu - anders dan voorheen
- voorrang heeft op verkeer uit de zijwegen.

Bomen en verlichting
In de bermstrook - tussen het verbrede fietspad en de versmalde rijbaan in - worden (in het plantseizoen 2003/2004) eikenbomen geplaatst. De nieuwe aanplant vervangt de bomen die voor de nieuwe inrichting moesten wijken. De bermstrook biedt ook plaats aan de lichtmasten. Langs het fietspad is extra verlichting geplaatst.

Monumentale zitbankjes
Tijdens de reconstructie is vanuit bewoners en politiek aandacht gevraagd voor de zitbankjes in het talud van de Barchman Wuytierslaan. De bankjes staan nu achter een hek en de wens is om ze weer meer in het zicht plaatsen. Verplaatsing blijkt echter niet zonder risico's. Daarom zijn er replica's vervaardigd. Bij het Belgenmonument staan voorbeelden van dergelijke replica's. Onderzocht wordt nu of plaatsing van extra replica's langs de BW-laan mogelijk is.

Amersfoort timmert aan de weg
Het werk aan de Barchman Wuytierslaan is onderdeel van het project 'Amersfoort timmert aan de weg'. In korte tijd wordt een flink aantal toegangswegen van Amersfoort opgeknapt en opnieuw ingericht. Dat is heel hard nodig. Omdat de kwaliteit van de wegen erom vraagt maar ook omdat Amersfoort erg hard groeit. Aanpassingen zorgen ervoor dat we een snelle afwikkeling van het verkeer kunnen blijven garanderen. Om overlast te beperken, zijn de planningen van de projecten zorgvuldig op elkaar afgestemd. Zo blijft de stad ook tijdens het 'timmeren' gewoon bereikbaar.