FNV

Multinationals getoetst op verantwoord ondernemen

In de week van 23 juni overhandigt de FNV, samen met werknemers uit Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Nederland, aan vier multinationals een onderzoek naar hun sociale beleid. De onderzochte bedrijven zijn Akzo Nobel, Philips, Unilever en Ahold.

Onderzoeksinstellingen uit de verschillende landen hebben samen met lokale vakbonden en lokaal management gekeken naar vakbondsvrijheid, recht op collectieve onderhandelingen, kinderarbeid, slavenarbeid en discriminatie in de bedrijven.

De FNV houdt zich al jaren bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Nederlandse multinationals worden wereldwijd gevolgd. Samen met de Braziliaanse vakbeweging is het 'Observatorio Brasil' en 'Observatório Social Europa' opgericht.

De resultaten van de onderzoeken worden op dinsdag 24 en woensdag 25 juni door delegaties van werknemers, onderzoekers en FNV-ers aangeboden aan de directies. Daarnaast wisselen de werknemers uit de verschillende landen ervaringen uit en praten ze over de versterking van het vakbondswerk binnen de concerns. Op donderdag 26 juni vindt vanaf 14 uur een openbare bijeenkomst over de vier bedrijven plaats in de Nieuwe Kerk (Eggertzaal) in Amsterdam.

Meer informatie:
FNV voorlichting, Els Tieman 020 5816550
FNV Bondgenoten, Ingrid van der Berg 030 2738478
Het is mogelijk om werknemers uit de vier landen te interviewen. Het eindrapport is onder embargo (26 juni) aan te vragen. Het rapport is 23 juni beschikbaar.

19 jun 03 08:55