Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


---
Verplichte controlemeting op legionella bij zwembaden en hotels (24-6-2003)
---
Hoteleigenaren doen te weinig om legionellabesmetting te voorkomen en bij meer dan 40% van de zwembaden is een legionellabesmetting aangetoond. Dit blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie, dat staatssecretaris Van Geel naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van Geel stelt extra maatregelen voor om legionellabesmetting te voorkomen. Hij wil in de nieuwe legionellaregeling vastleggen dat eigenaren van hotels en zwembaden verplichte controlemetingen uitvoeren om legionellabesmettingen te voorkomen.

De VROM-Inspectie heeft eind 2002 een onderzoek uitgevoerd bij 96 hotels. Uit dit onderzoek blijkt dat bij 9% van de hotels een legionellabesmetting is geconstateerd en dat slechts éénderde van de hoteleigenaren maatregelen neemt om legionellabesmetting te voorkomen. Het onderzoek maakt duidelijk dat de uitvoering van de legionellaregelgeving bij de hotelbranche stokt, want ten opzichte van het jaar daarvoor is er geen verbetering is opgetreden.

Uit het onderzoek bij 100 overdekte openbare zwembaden blijkt dat er in 42% van de gevallen een legionellabesmetting is geconstateerd. Dit ondanks de (preventieve en beheersmatige) maatregelen van de zwembadbranche. Gezien de mate waarin de zwembadbranche uitvoering geeft aan de legionellaregelgeving is het percentage besmettingen opvallend hoog.

Andere risico's
Uit het onderzoek bij zwembaden blijkt verder dat bij éénderde van de zwembaden niet uitgesloten is dat de ophangconstructie van de zware ventilatiekanalen het plotseling begeeft. Bij hoeveel zwembaden dit daadwerkelijk risico's oplevert voor de gebruikers is nog niet bekend. Voorts waren bij de helft van de overdekte zwembaden de veiligheidsvoorzieningen in geval van calamiteiten, zoals brand niet gewaarborgd.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=11112&site=persbericht )


---