Politie Drenthe

Korps: Drenthe, plaats: Hoogersmilde 24-06-2003 Tevredenheid over aanpak politie
Dirk Neef, 06 - 51 557 950

Uit de hand gelopen oudejaarsviering Hoogersmilde tot tevredenheid alle partijen afgehandeld

HOOGERSMILDE De politie Midden-Drenthe heeft in nauw overleg met benadeelden en justitie, de met vernielingen gepaard gaande oudejaarsviering op 30 en 31 december 2002 in de Persijnstraat in Hoogersmilde afgerond. De voor de vernielingen verantwoordelijke jongeren hebben erkend dat ze te ver zijn gegaan en hebben de schade betaald. Justitie zag daarom, in samenspraak met de benadeelden, bij wijze van uitzondering af van strafvervolging. Betrokkenen zijn tevreden met deze wijze van afhandelen. De jongeren kregen wel de duidelijke boodschap mee dat herhaling niet zal worden getolereerd.

Op 30 en 31 december 2002 richtte een grote groep jongeren hun aandacht op een paar bewoners van de Persijnstraat in Hoogersmilde. Net als ook wel in andere dorpen gebeurt, is er bijna elk jaar tijdens de jaarwisseling een familie die dit om uiteenlopende redenen overkomt. Meestal blijft het bij gooien met vuurwerk en/of wat spullen in de tuin zetten. Deze keer ging de jeugd echter veel te ver en werden er vernielingen gepleegd. In de weken daarop werd met name door de aandacht in de media deze zaak behoorlijk opgeklopt met een negatief effect op de onderlinge verhoudingen.

Deze zaak werd vervolgens door de wijkeenheid Midden-Drenthe in overleg met justitie opgepakt met als uitgangspunten dat;
- dit gedrag niet te tolereren is en veroorzakers ter verantwoording moeten worden geroepen,

- de schade vergoed moest worden,

- herhaling moest worden voorkomen.

De afgelopen maanden hebben de wijkagent en een inwoner van Hoogersmilde die actief is in het sociale leven en goede contacten heeft met de jeugd, veel tijd gestoken in de zaak. 22 jongeren erkenden hun betrokkenheid. Ze accepteerden hun aansprakelijkheid en betaalden de schade. Alle jongeren krijgen van justitie een afsluitende brief waarin ze tevens nadrukkelijk worden gewezen op de consequenties van herhaling.

De benadeelde familie verzocht de politie om hun tevredenheid over de aanpak door de politie en het eindresultaat kenbaar te maken. Ze zien af van hun eerder plan om te gaan verhuizen en hopen mede door deze oplossing met plezier in Hoogersmilde te kunnen blijven wonen.