Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuwe strategie voor grondaankopen west Utrecht

Provincie maakt vaart met voltooiing van aanleg randstedelijk groen

24-6-2003
Gedeputeerde staten hebben op 24 juni 2003 een nieuw Aankoopstrategieplan (ASP) vastgesteld voor het te ontwikkelen Groengebied Utrecht-West en voor groen dat wordt aangelegd in het kader van het gebiedsperspectief Recreatief Groen Stadsgewest Utrecht. Doel van het ASP is alle benodigde gronden, tezamen 965 ha, vóór 2014 te verwerven.

De provincie Utrecht wil graag ten westen van Utrecht, tussen Haarzuilens en Ijsselstein, grote recreatiegebieden en wandel- en fietspaden ontwikkelen. De provincie heeft aan de landinrichtingscommissie Utrecht-West opdracht gegeven het Groengebied Utrecht-West tot stand te brengen. Voor de aanleg van dit groengebied zullen 715 ha worden aangekocht. Streven is het groengebied in 2015 te hebben gerealiseerd. Het gebiedsperspectief Recreatief Groen Stadsgewest Utrecht beoogt de aanleg van 250 ha strategisch groen.

Schadeloosstelling
De grondverwerving is in de afgelopen jaren achtergebleven bij de planning. De afgelopen vijf jaar is slechts ruim 100 ha aangekocht. Dit betekent dat er aanvullende maatregelen genomen dienen te worden om de gronden alsnog op tijd te kunnen verwerven. De provincie kiest daarom een nieuwe strategie, die is vastgelegd in het ASP. Deze strategie bestaat eruit dat de provincie in nagenoeg het gehele gebied de gronden tegen een hogere vergoeding zal verwerven. De aankoop zal plaatsvinden op basis van volledige schadeloosstelling, de grondslag die ook bij onteigening wordt gehanteerd.

Het ASP voor het Groengebied Utrecht-West is in opdracht van de provincie opgesteld door de Dienst Landelijk Gebied in overleg met de landinrichtingscommissie. De Dienst Landelijk Gebied verwerft ook de gronden in het groengebied in opdracht van de provincie. De landinrichtingscommissie en het ministerie van LNV hebben ingestemd met vaststelling van het ASP.

Meer informatie: Adelei van der Velden, telefoon 030-258 33 25 of Adelei.van.der.Velden@Provincie-Utrecht.nl