GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 24 juni 2003 18:15
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Politiek moet ingrijpen bij televisierechten voetbal

(24 juni 2003)

De losse verkoop van televisierechten heeft grote gevolgen voor het Nederlandse voetbal en de veiligheid daar omheen. Wie wil dat voetbalclubs binnenkort failliet gaan, dat gemeenten weer moeten bijspringen en dat de openbare orde in gevaar komt, moet de NMa haar gang laten gaan. GroenLinks wil dat niet. De landelijke politiek moet dat voorkomen door een convenant met alle betrokkenen te sluiten. Het besluit van de Nma moet voorlopig worden geschorst.

Vanavond vergadert de Kamer over de gezamenlijke verkoop van televisierechten van het voetbal in Nederland. November vorig jaar besloot de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat de clubs in de Eredivisie hun TV-rechten niet langer gezamenlijk mogen verkopen. De KNVB en de Eredivisie NV hebben daartegen bezwaar gemaakt. De KNVB vreest voor de continuïteit van clubs en competitie. Zij stelt dat het besluit ook haaks staat op de afspraken die zijn gemaakt in het kader van de bestrijding van het voetbalvandalisme.

Het bezwaar van de KNVB en de Eredivisie NV heeft echter geen schorsende werking. Daarom wordt het NMa besluit deze zomer van kracht. Dat heeft grote gevolgen voor de Nederlandse voetbalcompetitie, de veiligheid en het amateurvoetbal. Deze week is het daarom aan de politiek om haar verantwoordelijkheid daarvoor te nemen.

Vanavond zal Kees Vendrik voorstellen om een convenant te sluiten tussen de KNVB, de rijksoverheid en de gemeenten. Daarin zou geregeld moeten worden dat:
- Gemeenten geen steun meer geven aan voetbalclubs
- De KNVB haar nieuwe licentiesysteem strikt handhaaft
- De regering zich bezint op de haar positie over de gezamenlijke verkoop van beeldrechten
- De regering deze kwestie aankaart in Brussel

Hiermee geeft de politiek aan dat dit geen strikt mededingingstechnische kwestie is; dit is een politieke kwestie. Van de NMa mag worden verwacht dat zij haar besluit voorlopig schorst. Doet zij dit niet, dan dient de minister van Economische Zaken gebruik te maken van zijn aanwijzingsbevoegdheid richting de NMa om schorsing af te dwingen.

Kees Vendrik


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -