Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 24 juni 2003


---


WWS - 9949 Start met zorgpension Ruys de Beerenbroucklaan 9 en 11 Het college van b&w heeft besloten om het Leger des Heils in te huren voor de exploitatie van het zorgpension aan de Ruys de Beerenbroucklaan. Het Leger des Heils heeft hiervoor een aanbod gedaan dat past binnen de eisen zoals die door de gemeente zijn geformuleerd. Samen met het CZ Zorgkantoor zal het Leger des Heils de voorbereidingen treffen om in het najaar van 2003 te kunnen starten met het zorgpension. De gemeente sluit (voorlopig voor een jaar) een convenant af met het Leger des Heils waarin afspraken worden vastgelegd voor de exploitatie. Het Leger des Heils zal binnenkort een informatiebijeenkomst organiseren voor de buurtbewoners. Ook zal er een klankbordgroep worden samengesteld waarin, behalve buurtbewoners, ook politie en de gemeente zitten om te kijken of alle afspraken worden nagekomen.

FIF - 10110 Antwoorden op het eindverslag van de rekeningencommissie

Het college kan voor een belangrijk deel instemmen met de conclusies van de Rekeningencommissie. De Rekeningencommissie van de gemeente Heerlen heeft de jaarrekeningen van alle diensten en de geconsolideerde rekening van de gemeente voor het jaar 2002 gecontroleerd. De Commissie heeft haar bevindingen vastgelegd in een eindverslag. Dit verslag is aan het college aangeboden. Op korte termijn zal het college aan de raad een toelichting op het eindverslag verstrekken. Hierin zal het college verder, voor zover nodig, aangegeven op welke termijn welke acties worden ondernomen.

SO - 9508 Sigrano/ mijnsteenberg.
Het college van B&W zal in de vergadering van de commissie stadsontwikkeling van 26 juni ingaan op enkele vragen die de commissie heeft gesteld over de ontwikkeling van Sigrano en de mijnsteenberg. Het college is voorstander van de ontwikkeling van natuur en recreatie én van behoud van de mijnsteenberg. Uitbreiding van de zilverzandconcessie van Sigrano ten koste van natuur, landschap, cultuurhistorie en woongenot vindt het college niet acceptabel. De gemeente is bij het realiseren van haar wensen nadrukkelijk afhankelijk van de medewerking van hogere overheden.

SO - 9437 Voortgangsrapportage bodemsanering Parkplan Emma. Het college heeft kennis genomen van de voortgang van de werkzaamheden/activiteiten binnen het saneringsgeval Parkplan Emma in de gemeente Heerlen en Brunssum. Hieronder staat per deelgebied de stand van zaken. Woonvlek 1:
Brunssum heeft overeenstemming met VROM over een bijdrage aan hersanering van de niet goed uitgevoerde sanering. Er zijn afspraken gemaakt tussen Brunssum, provincie en VROM. Heerlen is hier niet bij betrokken. Woonvlek Akerstraat Noord/Kouvenderstraat:
Het nader onderzoek naar aangetroffen verhogingen loopt. Bodemonderzoek van het mijnspoor geeft aan dat hier wel verontreiniging aanwezig is (de locatie is ook niet gesaneerd) maar dat dit geen risico's voor de volksgezondheid oplevert. Slikvijver Passartweg:
De sanering fase 1 is afgerond, de doorlatendheidsmetingen geven een positief resultaat zodat nu gesteld kan worden dat fase 1 positief afgerond is en de problematiek van de risico's bij illegaal gebruik als speelterrein en bij grondwateruitloging nu verleden tijd zijn. Fase 2 start deze week. Deze fase betreft de levering van de vervuilde grond uit woonvlek 2 (gemeente Brunssum) en de afwerking van deze grond met mijnsteen en schone grond. Fase 2 is gereed op 1 oktober 2003. Overige gebiedsdelen:
Het herziene saneringsplan is nu vastgesteld. De uitvoering van de sanering is afhankelijk van de ontwikkeling van het Brekoterrein en het oostelijk bedrijventerrein.

WWS - 9232 Zwerfjongeren. Subsidieverlening Pension Mijnzicht 2003. Aan pension Mijnzicht wordt voor het jaar 2003 een subsidie verstrekt van E 445.500, ten behoeve van de opvang van zwerfjongeren in de leeftijd van 18 tot 23 jaar. De opvang van minderjarige jongeren wordt betaald door de provincie Limburg. Op het totale budget dat de gemeente tot haar beschikking heeft voor maatschappelijke opvang, is dit een groot bedrag. De gemeente Heerlen zal dan ook bij de rijksoverheid aan dringen op extra middelen voor zwerfjongeren.

WWS - 9043 Kadernota Regionaal Gezondheidsbeleid. Het college heeft kennis genomen van de Kadernota Regionaal Gezondheidsbeleid. Deze regionale nota is in opdracht van de commisie W&V van de Regio Parkstad opgesteld. De kadernota wordt eerst nog in de commissie SIG besproken en vervolgens op 15 juli aan de gemeenteraad voorgelegd. . Hiermee wordt aan een wettelijke verplichting voldaan. Het gezondheidsbeleid wordt door het college echter niet alleen gezien als wettelijke verplichting, maar als beleidsterrein met belangrijke doelstellingen voor onze burgers. De hoofdthema'van de nota Regionaal Gezondheidsbeleid worden op lokaal niveau verder uitgewerkt:
- gezonde leefwijzen

- openbare geestelijke gezondheidszorg

- jeugdgezondheidszorg

- leefomgeving

- vermaatschappelijking van de zorg
De kadernota is voor advisering aangeboden aan verschillende organisaties in Heerlen die zich richten op gezondheid van burgers. Tevens is gevraagd of zij deel willen nemen aan een lokale stuurgroep. Deze stuurgroep heeft ten doel de samenwerking tussen de verschillende partijen te bevorderen, de voortgang van de verschillende projecten te bewaken en nieuwe activiteiten te initieren. Verschillende partijen hebben al aangeven zeker te willen deelnemen aan de stuurgroep. Uitnodigingen om aan de stuurgroep deel te nemen worden binnenkort verstuurd.

WWS - 10019 Subsidiering Booch? festival
Het college heeft besloten het Booch?festival voor E 10.000,- te subsidiëren. De Stichting Booch? Is van plan om op 23 en 24 augustus voor de 6de maal het Booch? festival te organiseren. Een muziekfestival voor en door jongeren. Het laagdrempelige festival (geen toegangskosten) in het centrum van Heerlen is in omvang gegroeid tot een publiekstrekker met ongeveer 15.000 bezoekers. Het festival richt zich op jongeren en biedt ten opzichte van andere festivals een andersoortige programmering. Niet alleen muziek maar ook samenwerking met kunstenaars, jeugdacrobatiek, skaters en percussie. Door de mix van stijlen en culturen wil de organisatie skaters, rockers, punkers en dance-liefhebbers bij elkaar brengen.

AZ - 10023 Financiering projectplan "Herinrichting Groene Lus Navolaan Vrieheide"en Projectplan "Schoon GMS".

"Herinrichting Groene Lus Navolaan Vrieheide"

Het college van b&w heeft besloten een bijdrage van E 59.500 uit het Urban-empowerment budget beschikbaar te stellen voor de "Herinrichting Groene Lus Navolaan Vrieheide" Door middel van herinrichting van de openbare ruimte (groen) wordt een positieve impuls gegeven aan de kwaliteit, leefbaarheid en identiteit van de wijk Vrieheide. De bewoners rondom de "groene lus Navolaan" hebben zelf voorstellen ingediend over de herinrichting van het gebied en de functies die zij aan het gebied willen toekennen. De bewoners hebben toegezegd mee te helpen aan de startwerkzaamheden en het onderhoud van de her in te richten openbare ruimte.

"Schoon GMS"
Het college van b&w heeft besloten om een bijdrage van E 27.500 uit het Urban-empowerment budget beschikbaar te stellen ten voor "Schoon GMS". In de buurt GMS bestaat het project Schoon GMS, een project waarbij dak- en thuisloze verslaafden schoonmaakwerkzaamheden verrichten in de buurt. Het project is goed ontvangen binnen de buurt en levert een duidelijke fysieke bijdrage aan een bestaand "maatschappelijk" probleem. De zinvolle dagbesteding van de doelgroep leidt tot een vermindering van de overlast in de wijk en biedt de doelgroep een zinvol traject naar maatschappelijke reïntegratie. De resultaten van het project zijn positiever dan verwacht. Het particulier initiatief, het kleinschalige karakter en de duidelijke bijdrage en aanpak van verschillende problematieken passen volledig binnen empowerment. Met de beschikbaar gesteld middelen zullen de medewerkers een trainingsprogramma kunnen volgen en wordt apparatuur aangeschaft.

AZ - 9933 Subsidiering Stichting Slachtofferhulp 2001 tot en met 2004. Het college heeft ingestemd met de subsidiëring over de jaren 2001, 2002 en 2003 van Stichting slachtofferhulp Nederland. Voor de subsidietoekenning 2004 wordt nog nadere informatiegevraagd. Stichting Slachtofferhulp is vanaf november 1993 actief en wordt ook sindsdien mede gesubsidieerd door de gemeente Heerlen. Het regiokantoor Limburg (administratie, servicelijn, staf en regiodirecteur) is nu nog gevestigd in Sittard en verhuist binnenkort naar Beek. Daadwerkelijke hulpverlening vindt plaats vanuit de Bureaus Slachtofferhulp Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. Er zijn in de hele regio 23 beroepskrachten werkzaam en 146 vrijwilligers, waarvan 82 bij bureau Zuid-Limburg. Slachtofferhulp is ook actief betrokken bij Justitie in de Buurt (JIB) en Justitie Partners Heerlen (JPH). De subsidie van de regio's is in heel Nederland identiek geregeld: het Ministerie van Justitie subsidieert de bekostiging van de beroepskrachten, het Fonds slachtofferhulp draagt bij in met name de onkostenvergoedingen en deskundigheidsbevordering van de vrijwilligers, en de gemeenten wordt gevraagd bij te dragen in organisatie-, huisvesting- en hulpverleningskosten.

WWS - 9087 Opdracht Arthur Jansen Advies (Verslavingszorg Herijkt) Burgemeester en wethouders hebben besloten Arthur Jansen Advies de opdracht te verstrekken voor het vervolgonderzoek in het kader van het project "Verslavingszorg Herijkt". Dit project geldt voor heel Limburg en wordt uitgevoerd door de gemeente Heerlen in opdracht van en met subsidie van de Provincie Limburg. Er wordt in Noord- en Midden-Limburg nader onderzoek gedaan naar knelpunten in de verslavingszorg. Omdat Arthur Jansen Advies het voorafgaande onderzoek heeft uitgevoerd, is binnen de projectorganisatie afgesproken dat dit bureau ook het nader onderzoek zou moeten uitvoeren.

WWS- 10052 Heerlen onderwijs- en studentenstad; o.a. subsidieverzoek van de werkgroep stedelijke introductie van de Hogeschool Zuyd en subsidieverzoek van de stichting 25 jaar Volupia (studentenvereniging). Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om E 4.000 bij te dragen in de kosten van de stedelijke introductie. Dit 2-daags evenement, op 20 en 21 augustus 2003, laat studenten uitgebreid kennis maken met de stad. Daarnaast draagt het college E 750 bij in de kosten van de viering van het 25-jarig bestaan van de studentenvereniging Volupia, van 8 t/m 13 september aanstaande. Beide activiteiten bieden de kans om Heerlen als onderwijs- en studentenstad breed onder de aandacht te brengen. Door in de Studenten Informatiegids 2003/2004 een aantal voor studenten relevante zaken m.b.t. Heerlen op te laten nemen, presenteert de gemeente zich ook rechtstreeks onder de studenten.


---- --