ABVAKABO FNV

Terugdraaien privatisering Kliq is de enige redding

Belangrijke reïntegratietaak hoort bij de overheid

Het in 2001 geprivatiseerde reïntegratiebureau Kliq staat financieel aan de rand van de afgrond. In een maatschappij waarin steeds meer op kwaliteit dan op kwantiteit wordt afgerekend, kan een bureau met een belangrijke sociaal maatschappelijke functie, zoals Kliq, zich niet goed handhaven.

Kliq richt zich met name op het reïntegratietraject voor moeilijk bemiddelbaren. Mensen die langere tijd zonder werk zitten en voor wie de situatie vaak uitzichtloos lijkt. Dankzij de inzet van de medewerkers van Kliq komen veel van deze langdurig werklozen toch weer in het reguliere arbeidstraject. Tot 2001 was dit de taak van de overheid. Toen is besloten dat de arbeidsbureaus moesten privatiseren en werd de overheid 100% aandeelhouder van Kliq.

In de geprivatiseerde situatie moet Kliq concurreren met commerciële reïntegratiebureaus. Veelal richten deze bureaus zich op een doelgroep die gemakkelijk reïntegreert. Ze worden namelijk betaald per reïntegratie. Zo komen de moeilijker gevallen terecht bij Kliq. Dit wordt nog altijd gezien als een deel van hun onmisbare, maatschappelijke taak. Maar de concurrentieslag is al bij voorbaat verloren als alleen wordt afgerekend op het aantal mensen dat een bureau aan werk helpt en niet op de kwaliteit van die hulp.

Van der Weiden, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV, vindt het ongelofelijk dat het kabinet niet eerder heeft gereageerd op de situatie bij Kliq. 'Natuurlijk had ook de directie al lang moeten inzien dat het bedrijf zo niet verder kon', meldt ze stellig: 'wat gebeurt er straks met de enorme groep mensen, voor wie reintegratie moeilijk - zelfs vaak bijna onmogelijk - is? De commerciële bureaus gaan dat werk echt niet overnemen.'

'Het plan om honderden medewerkers van Kliq te ontslaan is onbegrijpelijk. De ervaring en inzet van de werknemers van Kliq die de maatschappij op deze wijze verliest, is enorm. Een organisatie als Kliq is onmisbaar in de huidige maatschappij. Juist nu, met een explosief stijgende werkloosheid, is er een organisatie nodig die de moeilijk bemiddelbaren aan werk helpt.', aldus Van der Weiden: 'In mijn ogen is er maar een goede oplossing: de privatisering van het paarse kabinet terugdraaien. Zo kan de overheid voorkomen dat mensen aan de onderkant van de samenleving tussen wal en schip belanden. Kortom, laat het kabinet nu haar verantwoordelijkheid nemen.'

Meer informatie :

Landelijk bestuurder Ilse van der Weiden 06-53578259 Voorlichter Ubbo Dijk 06-20956821

24 jun 03 19:36