Gemeente Woudrichem

17/06/2003
Wethouders gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem presenteren nieuwe plannen rondom afvalinzameling

Afval apart, gewoon doen!
Op maandag 16 juni 2003 gaven de drie wethouders J. Luteijn (gemeente Werkendam), C.L. van der Pol (gemeente Aalburg) en J.H. Koekoek (gemeente Woudrichem) een toelichting op veranderingen in de afvalinzameling in de drie gemeenten. Binnenkort valt bij iedere bewoner een nieuwsbrief met nadere informatie in de bus.

de drie wethouders J. Luteijn (gemeente Werkendam), C.L. van der Pol (gemeente Aalburg) en J.H. Koekoek (gemeente Woudrichem)

In januari 2001 zijn de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem gezamenlijk gestart met de campagne 'Afval apart, gewoon doen!' om de hoeveelheid afval die verbrand moet worden te verminderen. Deze campagne heeft onvoldoende resultaat gehad. Er wordt nog te weinig afval gescheiden ingezameld.

Nieuwe afvalcontainers
De huidige containers zijn toe aan vervanging. De gemeenten grijpen deze gelegenheid aan om mensen te stimuleren hun afval beter te scheiden. Daarom zal vanaf 1 januari 2004 in de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem de hoogte van de afvalstoffenheffing onder andere bepaald worden door de maat van de containers. De verschillende gemeenten hebben ieder voor een eigen traject gekozen voor de uitvoering.

Aan het einde van dit jaar krijgen alle huishoudens nieuwe afvalcontainers, zowel voor gft- als voor restafval. In principe krijgt iedereen een grote container voor restafval en een kleine container voor gft-afval. In september wordt een brief verstuurd waarin gevraagd wordt aan te geven welke maat container voor gft- en restafval de voorkeur heeft. De containers kunnen ieder jaar één keer omgewisseld worden. De eerste keer, in juni 2004, is het omwisselen gratis, daarna zijn hier kosten aan verbonden. Voor vragen hierover wordt vanaf september 2003 een speciaal telefoonnummer geopend.

Woudrichem
In de gemeente Woudrichem gaan huishoudens afvalstoffenheffing betalen voor de maat van hun containers en worden alle nieuwe containers voorzien van een chip. Deze chip registreert het aantal keren dat de container aan de straat wordt gezet om te legen. De chip wordt in 2004 nog niet gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de afvalstoffenheffing op basis van het aantal aanbiedingen van de containers. De gemeente Woudrichem vindt het heel belangrijk dat de hoeveelheid restafval afneemt. Als dit niet lukt neemt de gemeente eind 2004 een beslissing of ook hier de huishoudens gaan betalen voor het aantal keren dat de containers aan de straat worden gezet.

Biocom
In tegenstelling tot eerdere berichten gaat de gemeente Woudrichem nog niet op grote schaal biocoms uitzetten. Een biocom is een container voor groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) waarin het afval meteen wordt gecomposteerd. Dit wordt gedaan door aan het gft-afval wormen toe te voegen. Op kleine schaal is er geëxperimenteerd met de biocom. Het merendeel van de circa 25 gebruikers is erg tevreden over de biocom. In een biocom is het gft-afval binnen een half jaar veranderd in compost.
De compost kan door een klep onderuit de biocom worden gehaald en worden gebruikt als bodemverbeteraar.

Volgend jaar gaat de gemeente Woudrichem op zoek naar mensen die ook gebruik willen maken van de biocom.
Het gebruik van de biocom is kostenbesparend omdat het gft-afval niet meer ingezameld en verwerkt hoeft te worden.

Bewonerspanel
Op 25 juni komt het bewonerspanel van de gemeente Woudrichem weer bij elkaar. Het panel wordt actief betrokken bij het nadenken over de juiste communicatiemiddelen rond de afvalinzameling. De gemeente is nog op zoek naar mensen voor het bewonerspanel. Wilt u ook meedenken met de gemeente? Meldt u dan aan bij afdeling voorlichting tel 0183 30 81 27, of mail naar communicatie@woudrichem.nl

Hier kunt u de Afvalspecial downloaden

(downloadgrootte 91 kb)