Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 19/06/2003


---

Gemeenten verwaarlozen integriteitsbeleid

EMBARGO TOT 25 JUNI, 12.00 UUR !

Het is nog niet al te best gesteld met het integriteitsbeleid in Nederlandse gemeenten. Dat blijkt uit een onderzoek dat bestuurskundigen van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben uitgevoerd. Professor Hans van den Heuvel en zijn collega professor Leo Huberts publiceren hun bevindingen in het boek Integriteitsbeleid van gemeenten, dat op 25 juni bij uitgever Lemma in Utrecht verschijnt.

Steeds vaker worden politici, bestuurders en ambtenaren achtervolgd door verhalen over bonnetjes, subsidies, gesjoemel met bestemmingsplannen, vriendjespolitiek, het aannemen van geschenken of diensten en het bevoordelen van familie of relaties. Het lijkt wel of het openbaar bestuur tot op het bot verrot is. Juist op lokaal niveau is het gevaar van corruptie het grootst, omdat daar het contact tussen bestuur en samenleving het meest intensief , direct en soms verstrengeld is.

Zeventien gevorderde studenten Bestuurskunde hebben het integriteitsbeleid van evenzoveel Nederlandse gemeenten onder de loep genomen. Zij inventariseerden de maatregelen en strategieën die de gemeenten hanteren om belangenverstrengeling en corruptie te voorkomen en analyseerden organisatiecultuur en personeelsbeleid van de gemeenten. Elke student onderzocht aan de hand van een onderzoeksprotocol een gemeente.

De onderzochte gemeenten zeggen zich van het belang van een integer functionerende organisatie bewust te zijn, maar als het aankomt op het scheppen van een doeltreffend en veelzijdig integriteitsbeleid, geven veel gemeenten niet thuis, zo constateren de onderzoekers. Men verschuilt zich achter de hoge werkdruk, de rompslomp die het invoeren en onderhouden van een integriteitsbeleid met zich meebrengt en achter het motief dat er zich in de gemeentelijke organisatie geen integriteitschendingen voordoen. Een actief integriteitsbeleid is niet nodig en de bestaande regels voldoen, zo luidt vaak het excuus. Slechts iets meer dan de helft van de onderzochte gemeenten beschikt voor de ambtelijke dienst over een gedragscode.

Ook functieroulatie en mobiliteit in het kader van het integriteitsbeleid worden nauwelijks in praktijk gebracht, slechts in eenderde van de onderzochte gemeenten. Op het naleven van de huisregels ziektemeldingen, verlofdagen, het gebruik van het kopieerapparaat, e-mail en internet voor persoonlijke doeleinden - is weinig controle. Bij het aannemen van nieuw personeel wordt weinig aandacht aan het integriteitsaspect besteed. Ofschoon algemeen bekend is dat diploma"s en getuigschriften op juistheid moeten worden gecontroleerd, laat tweederde van de onderzochte gemeenten dit in goed vertrouwen achterwege. Een protocol voor het in dienst nemen van personeel, waarin onder meer staat voorgeschreven dat met de kandidaat over de integriteit van de organisatie en over integer handelen van gedachten wordt gewisseld, dat een bewijs omtrent het gedrag wordt gevraagd en getuigschriften op echtheid worden gecontroleerd, is niet voorhanden. Ten slotte wordt in het onderzoek geconstateerd dat bij geen van de onderzochte gemeenten op centraal niveau een register van integriteitschendingen wordt bijgehouden.

De auteurs Van den Heuvel en Huberts zetten in hun boek de instrumenten die passen binnen een systematisch integriteitsbeleid op een rij en laten zien hoe integriteitsbesef tot een vanzelfsprekend onderdeel van de organisatiecultuur kan worden gemaakt.

Prof.dr. Hans van den Heuvel is hoogleraar Beleidswetenschap en prof.dr. Leo Huberts hoogleraar Politiestudies en veiligheidsvraagstukken; beiden zijn verbonden aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit te Amsterdam.