Dienstenbond CNV

Voorstellen voor nieuwe Brandstoffenbedrijf-CAO 23-06-2003

De onderhandelingen voor de Brandstoffenbedrijf-CAO zijn op 16 juni 2003 begonnen. Tijdens dit overleg hebben wij onder meer onze CAO-voorstellen, zoals die aan u in maart jl. zijn bekendgemaakt, toegelicht. De beide partijen hebben de intentie uitgesproken zo spoedig mogelijk de onderhandeling over deze CAO af te willen ronden.

De vorige CAO verliep per 1 juni 2003. Onze voorstellen voor een nieuwe overeenkomst bestaan uit de volgende punten:
1. Looptijd van 1 jaar.

2. Wij willen op de hoogte worden gehouden van de stand van zaken t.a.v. de invoering van het arbeidsvoorwaarden-keuzesysteem.
3. Zeggenschap voor werknemers over hun arbeidsduur.
4. Inspraak van werknemers in het vaststellen van hun roosters.
5. Geen gedwongen overwerk als privéleven regelmatig in de knel komt.
6. Mensen die vanwege godsdienstige redenen een niet-christelijke feestdag willen vieren, dienen hiervoor ruimte te krijgen.
7. Zorgverlof 100% van salaris i.p.v. 70%.
8. Wij willen inzicht krijgen in het kinderopvangbudget om te bezien of deze voldoende is om in de vraag te voorzien.
9. Wij zetten ons in voor individueel recht op scholing en employability.

10. 6 Verlofdagen voor vakbondswerk van kaderleden.
11. 2,5% Loonsverhoging zoals gesteld in het Centraal Akkoord.
12. Aanbevelen dat opbrengsten afschaffing fiscaal voordeel aan de werknemers zullen worden uitgekeerd.

13. Kleine correctie op pensioenpremieverdeling ten gunste van de werknemers.

Woensdag 25 juni as. zal de volgende overlegronde plaatsvinden. De voorstellen van de werkgevers zullen dan ook bekend worden gemaakt.

Uw belang
Zoals u in de media ongetwijfeld gemerkt heeft gaat het over het algemeen niet zo goed met de Nederlandse economie. De werkgeversorganisatie heeft zelfs aangegeven dat we terug moeten naar de 40-urige werkweek en de pré-pensioenen moeten worden afgeschaft. Dit gaat erg ver en zal grote gevolgen hebben. Om hier wat tegen te doen moet de CNV een vuist kunnen maken. Daarom is het in uw belang dat zo veel mogelijk mensen lid worden van een vakbond. Mocht u nog collegas kennen die geïnteresseerd zijn in een lidmaatschap, meld hem of haar dan aan en u ontvangt van ons een boekenbon als dank. Aanmelden kan hier.

Inspraak
Zoals gezegd is dit de start van het nieuwe CAO-traject. Voor ons is de mening en inspraak van de leden erg belangrijk. U weet het beste wat er speelt op de werkvloer en we hopen dan ook dat u mee wilt denken om tot een goede CAO te komen. Heeft u opmerkingen of suggesties, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer (010)2651111 of per email via h.devaan@cnvdibo.nl.